L´Ajuntament de Manresa ha fet públic un comunicat en el qual manifesta el seu ferm compromís amb l´escola Valldaura, «tal com s´ha demostrat en les actuacions que s´han dut a terme els darrers anys per part dels diferents governs municipals, que han fet tots els passos necessaris per posar a disposició de la Generalitat els terrenys per a la construcció de l´edifici definitiu del centre.

El govern de Convergència i Esquerra ha volgut deixar clara la seva postura després que famílies i comunicat educativa de l'escola Valldaura, que porta vuit cursos en mòduls prefabricats, hagin fet públic el seu malestar per la manca de concreció sobre quan podran tenir un edifici definitiu mentre es van fent passos per posar a disposició de la Generalitat un terreny municipal per fer-hi l'escola Les Bases a la zona nord de la ciutat.

En el seu comunicat, l´equip de govern municipal assegura que seguirà defensant la continuïtat de l'escola Valldaura en condicions adequades per al desenvolupament de la seva activitat docent. A més a més, el govern municipal comunicarà al departament d'Ensenyament que la construcció de la nova escola «continua sent una prioritat per a la ciutat, independentment d'altres actuacions que tinguin planificades i que puguin portar a terme».

L´equip de govern lamenta la situació generada els darrers dies i mantindrà el contacte continuat i permanent amb la comunitat educativa de l'escola, l'AMPA i tots els agents vinculats al seu correcte desenvolupament.

El govern municipal ha elaborat una cronologia per deixar constància de tots els passos fets per aconseguir que l'escola Valldaura tingui un edifici definitiu:

El 18 de febrer de 2008 el Ple de la Corporació aprova per unanimitat la Modificació Puntual del Pla General. Dotacions Especials. Aquest document era el resultat d'una taula de treball formada el 2006 entre la Generalitat i l'Ajuntament per preveure nous espais per a equipaments educatius donada la demanda per l'augment demogràfic. Entre les prioritats ja hi havia l´escola i llar d´infants Valldaura.

El 6 de juny de 2008 la Generalitat aprova definitivament la Modificació Puntual del Pla General. Dotacions Especials.

El 30 de juny de 2008, s´aprova definitivament el Pla de Millora Urbana PE13 Mossèn Vall. Es tracta d´un solar situat en una part de l´illa de cases formada pels carrers Mossèn Vall, Rubió i Ors, Bruc i Jorbetes.

El 23 de desembre de 2009, mitjançant resolució de l´alcalde, s´aprova definitivament el projecte d´ocupació directa dels terrenys per a l´escola, amb una superfície de 6.716,83 m2, redactat per l´equip tècnic i jurídic dels servei d´Urbanisme de l´Ajuntament. L´ocupació directa és una figura contemplada per la Llei d´Urbanisme, amb l´objectiu d´agilitar l´obtenció de sòl per a equipaments.

El 10 d´agost de 2010, mitjançant escrit de la directora dels Serveis Territorials del Departament d´Ensenyament de la Catalunya central, se sol·licita a l´Ajuntament de Manresa la cessió gratuïta del solar per a la nova construcció de l´escola Valldaura.

El 15 de novembre de 2010, el ple de la Corporació acorda per unanimitat la cessió gratuïta a favor de la Generalitat de la finca. En l´acord s´estableix que la finca s´ha de destinar a la finalitat esmentada en el termini de 5 anys, a comptar des de l´aprovació de l´ocupació directa (desembre 2009). Passat aquest termini, si no s´ha desenvolupat el projecte, els propietaris poden demanar l´expropiació.

El 31 de maig de 2011, la Generalitat demana un acord complementari on consti que anirà a càrrec de l´Ajuntament de Manresa l´enderroc de qualsevol construcció existent sobre el solar i que, per al cas que fos necessària la instal·lació d´una estació transformadora, aquesta quedaria fora del recinte escolar.

L´11 de juliol de 2011, l´alcalde de Manresa dicta una resolució per la qual se segrega de la finca una porció de 24 m2, on s´ubicaria l´estació transformadora d´electricitat.

El 21 de juliol de 2011, El Ple de la Corporació aprova la modificació de l´acord de cessió del 15 de novembre de 2010, en el sentit d´incloure la petició de la Generalitat sobre l´assumpció de les despeses d´enderroc de les construccions existents i modificant la superfície del solar, que després de la segregació queda en 6.695,49 m2.

El 5 de març de 2014, tenint en compte el temps transcorregut des de la cessió dels terrenys a la Generalitat sense que s´hagin iniciat les obres, l´Ajuntament de Manresa demana al departament d´Ensenyament quina previsió té per iniciar la construcció del centre.

El 26 de març de 2014, l´Ajuntament rep un escrit del departament d´Ensenyament, en el qual informa que no té cap previsió sobre aquest tema.

El 29 d´abril de 2014, la Junta de govern de l´Ajuntament de Manresa acorda deixar sense efectes l´ocupació directa aprovada per a la ubicació de l´equipament educatiu, atès que no s´han concretat les previsions de construcció del centre educatiu per part de la Generalitat i per evitar la possibilitat d´haver de fer front a expropiacions un cop superat el termini de 5 anys.

Indignació entre els pares del centre

ACN | L'anunci sobre la construcció d'una nova escola a Manresa ha encès la indignació entre els pares i el claustre del CEIP Valldaura, que fa vuit anys que està en mòduls prefabricats i ens uns terrenys provisionals. Els pares se senten "enfadats" per la manca d'informació i exigeixen a l'Ajuntament que es posi fi a la situació de provisionalitat que suporta el centre des de fa vuit anys. "És l'única escola pública del barri i tenim dret a tenir una escola decent", ha expressat una de les mares del centre, Eva Sala. La indignació s'ha intensificat després de conèixer que el govern municipal no té cap terreny previst per a l'escola. El centre portarà el seu malestar al ple municipal d'aquest dijous al vespre. De la seva banda, l'Ajuntament ha assegurat que el nou centre continua sent una prioritat.