El convent de les caputxines de Manresa no té abadessa des del 29 de maig del 2015 perquè, segons van explicar ahir a Regió7 les monges que hi queden, malgrat les peticions fetes «diverses vegades» al bisbe de Vic per cridar a capítol i poder fer el nomenament, aquest no en va respondre cap.

La decisió de Romà Casanova de desoir les peticions de les monges no consta, evidentment, en la nota enviada pel bisbat sobre el seu nomenament com a comissari pontifici per fer d´intermediari entre el convent manresà i la Santa Seu. Sí que apareix aquesta manca d´abadessa com una de les explicacions que la Santa Seu hagi assumit el govern del convent.

Fins a la data del 28 de maig del 2015, la germana Teresa Caballero va ser la mare abadessa del convent, que té la seu central a Saragossa. Ahir, les monges recordaven que, quan a la propietat no hi quedi cap germana, aquesta passarà directament a mans de la federació de l´orde de les germanes caputxines. La seva voluntat davant la manca de vocacions -que pateixen la majoria de convents- va ser cedir-lo a la FSSM per a fins socials, però el camí ha estat llarg i complicat, i encara no s´ha acabat.

A Manresa no és l´únic cas de convent que tancarà per manca de relleu. Va passar amb les germanetes dels pobres, que el van vendre a l´Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, i amb les serventes del Sagrat Cor de Jesús, que el van cedir a Càritas Arxiprestal.

El monestir de les caputxines del carrer de Talamanca va ser fundat a iniciativa d´Àngela Serafina. Va fer les gestions corresponents el 1608, però va topar amb la resistència del bisbe de Vic d´aleshores.