L´Ajuntament de Manresa ha comunicat que ja ha imposat les primeres multes a bancs per tenir habitatges desocupats en situació anòmala. La mesura adoptada pel consistori afecta 18 habitatges propietat del Banc de Sabadell, que acumulen multes que van des d'imports de 378 euros fins als 1.300, en alguns casos.

El banc té ara un segon termini de regularització, i si no el fa efectiu se´ls podria imposar dues multes coercitives més i finalment la sanció definitiva que fixa el programa municipal d´intervenció.

A banda del Banc Sabadell, el consistori manresà ha informat que cinc entitats més tenen expedients oberts per casos similars i que podrien ser multats en les properes setmanes, si no regularitzen la seva situació

Fa uns mesos l´Ajuntament va notificat a sis grups bancaris -Sareb, Banco Popular Español, BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankia- l'obertura de procediments d'intervenció, que afecten un total de 546 habitatges amb més de dos anys de desocupació sense causa justificada. La major part dels procediments oberts es troben en fase de regularització. En alguns casos, durant aquests mesos les entitats bancàries han acreditat que els habitatges objecte dels expedients estan llogats, sense empadronament o que s´han venut a particulars, i per tant han estat exclosos dels procediments. Aquells habitatges que, finalitzat el termini de regularització, l´entitat no ha acreditat que puguin ser exclosos del procediment, són els que són objecte de multa.

Les multes coercitives que s´imposen per aquests primers 18 habitatges propietat del Banc de Sabadell van dels 378,56 als 1.301,30 euros. Les multes corresponen al 20% de la sanció mínima que fixa el Programa municipal, que és de 12 mensualitats de lloguer mitjà a Manresa per m2 construït. Paral·lelament a aquesta primera multa coercitiva, s´obre per als propietaris d´aquests habitatges un segon termini de regularització, de tres mesos. En cas que tampoc es pugui acreditar que els pisos s´han regularitzat, se´ls podran posar fins a dues multes coercitives més. Cada multa coercitiva obriria un nou termini de regularització. Finalment, si és el cas, es podria imposar la sanció definitiva.

Aquests 18 pisos son els primers sobre els quals s´apliquen les sancions, però a mesura que avancin els procediments arribaran les sancions per habitatges buits no regularitzats dels altres bancs.

La primera fase del Programa municipal d´inspecció i intervenció sobre els habitatges desocupats en situació anòmala fa referència als habitatges propietat de les grans entitats financeres, que disposen de paquets d´habitatges buits sense justificació. En concret, la xifra de d´habitatges sobre els quals es van fer requeriments es reparteix de la següent manera: Grup Bankia: 49 habitatges; Grup Banc Sabadell: 52 habitatges; CaixaBank: 58 habitatges; BBVA: 105 habitatges; Banco Popular Español: 123 habitatges; Sareb: 159 habitatges.