Més de 700 caps dels agrupaments de Minyons i Escoltes i Guies de Catalunya s'han reunit aquest diumenge a Manresa i han donat donat llum verd a la trobada més gran del moviment escolta que mai s'hagi fet a Catalunya. Es durà a terme els dies 29 i 30 d'abril de l'any vinent i reunirà 13.000 escoltes d'arreu de Catalunya a la població de Tàrrega. És l'anomenada Jamborinada. A la trobada a Manresa també s'havien de posar les bases per a la fusió dels moviments escoltes de Catalunya: els esmentats Minyons Escoltes Guies de Catalunya, Acció Escolta i Escoltes Catalans, però s'ha ajornat.

L'Assemblea dels escoltes ha omplert la platea i l'amfiteatre del Kursaal a vessar, en una dinàmica jornada organitzada per la demarcació de la Catalunya central. Els assistents duien els seus respectius fulards identificatius, i han celebrat com una festa alguns moments de la trobada com l'emissió del video emès per la xarxa que els convocava a Manresa. Alguns dels assistents també duien samarretes amb un dels lemes dels escoltes: sempre a punt.

A l'assemblea, la quarantena, hi han intervingut els comissaris generals del Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Núria Montanyà i Ignasi Llobera, que han criticat la «sobreburocratització que dificulta les nostres activitats». «No estem contents amb l'actual marc normatiu», han dit, i han reclamat que «se'ns reconegui com a patrimoni de cada poble, ciutat i país». Han acabat la seva intervenció afirmant que «no dimitim ni ens resignem perquè som la força per moure el món», sentència molt aplaudida pels assistents.

Als parlaments també hi ha intervingut la directora general de Joventut del Govern, Marta Vilalta, que ha afirmat que «l'escoltisme no només és un agent formatiu, sinó un motor de la transformació social. Volem un nou país basat ens els valors que representeu».

Finalment l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha recordat que l'escoltisme ha forjat «molts líders del nostre país, també a Manresa», i ha assegurat que «necessitem encomanar a la societat els valors que us mouen».

Els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya ja fa dos anys que treballen per dur a terme la Jamborinada la primavera vinent a Tàrrega. Aquest diumenge, però, s'havia d'aprovar la programació del curs 2016-2017 i el pressupost, i, per tant, la macrotrobada. Es durà a terme amb diversos fils conductors en funció de l'edat dels participats com medi ambient i natura; orientació i descobertes; migració i conflictes culturals; desigualtats de gènere i socials; precarietat laboral i estereotips.

A Manresa hi ha actualment quatre agrupacions escoltes. Es tracta del Cardenal Lluch, l'Antoni Gaudí, el Cavall Bernat i La Salut de Viladordis. A la taula presidencial hi havia dos manresans. Pol Huguet, que exercia de moderador i Albert Sangrà, que és coordinador de relacions del moviment.