La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va ocupar aquest dissabte un bloc d'habitatges del carrer Gaudí, el 22-24. Es tracta d'un edifici de construcció recent en el qual no viu ningú, propietat del BBVA. A partir d'ara s'hi allotjaran tres famílies. Dues d'elles, entre les quals hi ha una dona embarassada de sis mesos, a punt de ser desnonades.

Segons van dir portaveus de la PAHC, "aquesta és l'única resposta possible contra la injustícia i la violació dels drets humans", al mateix temps que van assegurar que la plataforma continuarà practicant la desobediència civil.

Poc després de l'ocupació, efectius dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar al carrer Gaudí, on van identificar alguns dels que hi havia. Posteriorment, membres de la plataforma van començar els treballs per allotjar les famílies.

El bloc d'habitatges té 10 pisos, es va acabar fa un any, era d'una immobiliària que va fer fallida i l'edifici va passar a mans del BBVA. És el sisè bloc ocupat per la PAHC. Tres d'aquests els gestiona la mateixa plataforma. Es tracta d'habitatges al carrer Girona, la Parada i el carrer Sobrerroca.

Pelegrinatge de pisos buits

La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme al Bages (PAHC) va organitzar dissabte un pelegrinatge pel centre històric de la ciutat per mostrar els edificis d'habitatges que hi ha buits, tancats i abandonats. En un recorregut que va començar a la plaça de Sant Ignasi i va acabar a la plaça Major van comptar 96 edificis buits, la majoria d'ells vells, però també alguns de nous. Segons els seus càlculs, això suposa entre 300 i 350 pisos buits, i si la xifra s'extrapola al nucli antic de la ciutat, la xifra podria oscil·lar entre els 1.500 i els 2.000, van denunciar.

El Barri Antic de Manresa no és antic, és vell, i viu una situació d'emergència social, van assegurar els organitzadors, que van reclamar a l'Ajuntament un fons públic d'habitatges socials per donar resposta a les necessitats de les persones que tenen problemes per accedir a un pis, que viuen en infrahabitatges o tenen problemes de pobresa energètica.

A cada façana d'edificis buits i tancats, la PAHC hi va pintar les sigles de l'organització, i a cada plaça i carrer es donava una explicació de les seves característiques i la seva problemàtica.

El pelegrinatge, en el qual va participar una quarantena de persones, es va iniciar a la plaça Sant Ignasi per continuar cap al carrer Escodines, on van denunciar que en un tram que amb prou feines fa 100 metres hi ha el 70 % d'habitatges buits i ruïnosos. "És una part de la ciutat buida, abandonada i envellida", va denunciar Josep Lluís Martínez, de l'organització. A continuació van passar pel carrer Vallfonollosa, on hi ha 11 edificis buits, bona part d'ells, de propietat municipal. El recorregut va seguir pel Na Bastardes, plaça d'en Creus, carrer de les Piques, la plaça Llissach, on hi ha un edifici senyorial sense cap mena d'ús que anys enrere es va ocupar i va donar lloc a l'Ateneu de la Sèquia.

Es va recórrer el sector Talamanca, Barreres i plaça Gispert. En aquest punt, el periodista manresà Joan Barbé va fer un apunt històric de la zona, i va opinar que "ha estat a un pèl de revifar-se" pel dinamisme de la plaça Gispert i entitats culturals i comercials, però els problemes de seguretat, convivència i, en general, una poca implicació de la gent i administracions, no ho han acabat de fer possible, de moment.

La ruta va continuar pel carrer de la Mel, plaça Pedregar, on hi ha tancada l'antiga seu de la Cambra de Comerç, el Carme, l'Anònima, el Sant Andreu i Sobrerroca.

Per la PAHC, Rufí Cerdan va assegurar al final del recorregut que el pelegrinatge s'ha dut a terme "per demostrar que calen intervencions urgents pensant en les persones, no en els carrers i places". Manresa, va dir, "és una ciutat en ruïnes i arruïnada", i va demanar que el Pla d'Habitatges de l'Ajuntament disposi d'un fons públic d'habitatges socials.