El departament d'Ensenyament ha justificat la pèrdua dels terrenys on s'havia d'alçar l'edifici definitiu de l'escola Valldaura de Manresa per la construcció de l'institut Cal Gravat. Fonts del departament han explicat a aquest diari que l'any 2011 la Generalitat va arribar a un acord amb l'Ajuntament de Manresa per construir «un dels tres centres d'ensenyament que aleshores hi havia pendents a la ciutat: l'institut Cal Gravat, l'escola La Flama i la Valldaura» i que aleshores «es va apostar per Cal Gravat». Detallen que en aquells moments, «per la situació econòmica que hi havia, només es podia assumir la construcció d'un dels tres centres».

Les mateixes fonts recalquen que, malgrat això, es va decidir, de manera paral·lela, fer «actuacions concretes tant a La Flama, on es van fer millores al centre, com a Valldaura, on es van instal·lar mòduls».

El departament d'Ensenyament defensa que en aquell moment «ja es va explicar a cada centre la decisió de construir l'institut Cal Gravat i de fer millores concretes als altres dos centres». El departament explica que si ara s'ha apostat per construir una escola nova (la de les Bases) al terreny on inicialment s'hi havia de traslladar l'escola La Flama ha estat per «donar resposta a la manca de places detectada a la zona nord de Manresa» i per evitar «continuar carregant les escoles d'aquest sector de la ciutat».

Un terreny guardat 4 anys

Entre les acaballes de l'any 2010 i la primavera del 2014, la Generalitat va tenir a la seva disposició els terrenys per construir l'edifici definitiu de l'escola Valldaura, però l'abril del 2014 -quan feia tres mesos que havien començat les obres a l'institut Cal Gravat-, la junta del govern de l'Ajuntament de Manresa va decidir deixar sense efectes l'ocupació directa aprovada per a la ubicació de l'equipament educatiu perquè, segons han explicat recentment fonts municipals, «no es van concretar les previsions de construcció del centre per part de la Generalitat».

Davant aquesta inoperància de la Generalitat, i «per evitar la possibilitat d'haver de fer front a expropiacions un cop superat el termini de cinc anys», l'Ajuntament va deixar sense efectes l'afectació dels terrenys. D'aquesta manera, l'equip de govern manresà ha fet notar recentment que si l'escola Valldaura encara no s'ha construït no és perquè l'Ajuntament no hagi fet tot el que ha pogut. De fet, el govern municipal, en un comunicat, va recalcar la setmana passada que la construcció de l'escola Valldaura «continua sent una prioritat per a la ciutat, independentment d'altres actuacions».

Informació per a Les Bases

Per la seva banda, la direcció de l'escola Les Bases s'ha mostrat satisfeta amb la futura ubicació de l'equipament perquè, tal com ha explicat la directora, Eva Cunill, «es manté a la zona on som ara». Cunill té plena confiança en el fet que «el govern municipal ens informi, com ha fet sempre, de les característiques del centre nou el mes de març».

Tot apunta que l'escola Les Bases, que ara està en el seu segon curs de vida (té una línia de P3 i P4), serà a l'espai que ocupa actualment -la FUB2, a l'antic CTM- durant aquest curs i el vinent.