El director dels Serveis Territorials, Antoni Massegú, ha volgut deixar clar que els dos centres, tot i compartir les instal·lacions, tindran equips docents diferents i es delimitaran bé els espais destinats a l'escola Muntanya del drac i al nou institut. De fet, es construirà un accés nou per on entraran els alumnes i els professors de secundària.

L'institut del Xup ocuparà les aules de la primera planta de l'equipament i a la planta baixa hi haurà l'espai del centre de primària. Actualment l'escola ocupa totes les aules de instal·lacions i tenen diferents classes desdoblades per la gran quantitat d'espai que disposen.

La creació de l'institut respon a la necessitat de la ciutat de dotar-se d'un nou centre d'ensenyament per donar resposta a tota la demanada que hi ha en aquests moments a primària i a secundària. El setembre de l'any vinent hi haurà entre 850 i 900 nens que començaran el primer curs d'ESO a Manresa i les previsions de la Generalitat són que amb el nou institut les aules d'altres centres estiguin menys saturades. De fet, el primer que ho notarà serà el de Cal Gravat. Aquest institut té assignat pel departament d'Ensenyament tres línies per curs, però actualment n'està oferint quatre a degut a l'alta demanda de sol·licituds. «Quan entri en funcionament el nou centre, Cal Gravat passarà a les tres línies en el primer d'ESO», indica Massegú.

Els Serveis Territorials i l'Ajuntament de Manresa estan convençuts de que hi haurà suficients alumnes al nou centre educatiu, malgrat estigui al barri del Xup -i situat fora de la trama urbana de la ciutat- per la demanda que hi haurà en el primer d'ESO. A part, l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Bages sufragaran el cost del transport a les famílies que portin els fills a l'institut.