El recorregut dura encara no cinc minuts i mig. Comença accedint a la basílica de la Seu de Manresa per la porta de fusta del portal de la Reforma, per on també s´acaba, amb una vista general de la ciutat presidida pel temple. De moment, a YouTube, aquest vídeo de l´interior de la Seu filmat amb un dron ja l´han vist prop de 4.000 persones.

Alba Ribas i els germans Unai i Agustí Cabanes, tots tres manresans, van crear el març del 2015 l´empresa Dronify. Per promocionar-se, van decidir convertir la Seu en la protagonista del seu treball, mostrant-la com mai fins ara no s´havia pogut veure.

La gravació amb dron va durar sis hores, que van repartir en tres sessions, la majoria en cap de setmana; entre les 2 i les 4 de la tarda, que és quan no hi ha cap servei al temple. El rector de la Seu, Antoni Boqueras, els tancava a l´interior i els deixava treballar.

Una vista zenital inèdita

El resultat, presentat en les jornades de patrimoni, és espectacular. Un recorregut que permet apreciar les dimensions de la basílica com mai fins ara; tenir una vista zenital inèdita i acostar-se als vitralls, inclosa la rosassa, per apreciar-ne la bellesa. Comenten que la Seu és un dels pocs temples que tenen un muntatge professional realitzat amb dron. Ara, esperen amb candeletes que la llei permeti treballar amb aquest sistema a l´exterior, la qual cosa està prohibida de moment, per poder enregistrar la basílica per fora.

L´Unai és el responsable de la producció musical de Dronfy, per a la qual fa músiques originals, com la del vídeo de la Seu; l´Alba, que ha estudiat Comunicació Àudiovisual, fa l´edició i muntatge, i l´Agustí, pilota el dron. Expliquen que la iniciativa de fer el vídeo va ser, també, «per acostar la Seu a la gent». El resultat és fruit de moltes hores de postproducció que els han permès tenir la rosassa de la Seu digitalitzada en 3D.

Per ara, els casaments acaparen la majoria d´encàrrecs que reben, si bé també han treballat per a empreses, com el Consorci per a la Gestió de Residus del Bages, Desconnexions i Surigué. També van participar en un espot per a l'empresa Liberia Community en el qual va col·laborar l´exfutbolista i entrenador santpedorenc Pep Guardiola. El que els agrada més de tot és poder fer el procés creatiu sencer, com en el cas de la Seu.

L´esquelet sencer

A l´Unai, l´espectacle dels vitralls i la llum que s´hi filtra és una de les imatges que el van impactar més. El seu germà destaca tenir a tocar les columnes i apreciar-ne la textura de la pedra i les dimensions. L´Alba esmenta el fet de veure l´esquelet sencer de la Seu. Quant als dos moments més complexos de la gravació, l´Agustí comenta l´ascens en vertical pel baptisteri per mostrar-ne els vitralls i el recorregut arran de voltes entre els fils que suporten les aranyes, que no s´aprecien des de terra però que hi són, i n´hi ha uns quants.

Entra per la porta de la Reforma, travessa la nau fins a l´altar, volta per la imatge de la Mare de Déu de l´Alba que el presideix, transita per les capelles laterals i en mostra els retaules; entra al baptisteri, surt i ofereix una imatge zenital de la nau, baixa i volta pel perímetre del temple i en mostra els vitralls i la rosassa, més retaules, un passadís lateral, baixa a la cripta, torna a la nau, on mostra més capelles, la figura del canonge Mulet i l´orgue i, finalment, l´espectacular rosassa i les voltes.

Legalment, un dron pot arribar a pujar fins als 120 metres d´alçada. A la Seu, que té una alçada de 30 metres, l´aparell es va acostar al màxim al sostre per poder fer una escombrada de la nau.