La fàbrica dels Panyos de Manresa es mor d'avorriment. Sola i sense cap ús. En la imaginació de l'arquitecta manresana Clara Casas, però, és una altra cosa. La veu plena d'activitat. Proposa que l'edifici es rehabiliti i es converteixi en un gran equipament d'ensenyaments reglats i no reglats d'arts escèniques i una biblioteca per al barri. A més a més, preveu recuperar tota la llera del riu per a usos lúdics. Ho ha dibuixat tot al seu projecte de final de carrera.

«Tenia molt clar que volia fer un projecte de Manresa, perquè és la ciutat on visc i que hi hagués aquesta part més emocional i personal de la ciutat». Lamenta que els Panyos estigui com està, oblidada, i «vaig pensar que era una oportunitat. També m'interessava que el projecte estigués relacionat amb el riu per reactivar-lo, i també donar vida al barri de Valldaura, que és a prop del centre però mal comunicat i purament residencial, sense quipaments».

Per a Casas, a Manresa hi ha molta activitat d'arts escèniques perquè tingui un centre d'ensenyament fort i potent. El Kursaal ha quedat limitat l'espai per fer-hi formació, igual que l'escola de circ La Crica, diu. «Un equipament d'estil universitari o relacionat amb la formació et porta molta gent i vida», opina.

Casas proposa que a la planta baixa i a la semisoterrània hi vagi una gran biblioteca. També un espai museïtzat amb les turbines, politges i maquinària que encara es conserva a la fàbrica, restes de la seva època de més esplendor. «A la biblioteca li dono una dimensió important per la necessitat que hi ha al barri d'equipaments».

A la planta baixa també hi ha un bar amb una terrassa a l'exterior, al cantó del riu amb la idea de portar activitat a la llera del Cardener. La resta d'espais dels Panyos són per als ensenyaments artístics. Hi ha aules per a les classes teòriques, per a les pràctiques, una zona per a administració. Casas també proposa que a l'extrem nord, que és un afegit a la fàbrica original, hi hagi una construcció nova amb un espai escènic i una sala de circ com a elements emblemàtics. També preveu una nova construcció al davant, en aquest mateix extrem, perquè «la nau és molt estreta» i d'aquesta manera es garanteixen les circulacions verticals i es conserva al màxim l'estructura interior de l'edifici.

El projecte inclou una reurbanització de tot l'entorn per fer més fàcil i amable l'accés a l'edifici. «Són molts metres quadrats i hi ha d'haver una important concentració d'activitat que ha de generar una nova centralitat que porti cap al riu», explica Casas.

La fàbrica dels Panyos és única i la primera que hi va haver a Catalunya del seu estil, i i precursora de la Revolució Industrial a Manresa. Del 1820, es va tancar el 1976. Durant uns anys es va plantejar la idea que fos la seu del Govern a Manresa i la Catalunya Central.