Un any més, s´inicia la campanya de Consum Conscient de Nadal, organitzada pel Consell Municipal de la Solidaritat, l´Ajuntament de Manresa, juntament amb altres entitats de la ciutat i amb el suport de la Diputació de Barcelona. La campanya es durà a terme durant el mes de desembre a través de quatre actes.

L´objectiu de la campanya és transmetre un esperit crític amb el model actual de Nadal, en el qual preval un consum desmesurat, i promoure la vivència de les festes nadalenques des d´una perspectiva responsable, sostenible i justa.

Amb el lema "Nadal, temps de ser..." i tot d´adjectius associats a aquest model que es vol potenciar (justos, solidaris, creatius...), es convida a la ciutadania a viure el Nadal posant al centre les relacions socials, fent regals creatius sense necessitat que siguin excessivament cars, comprant productes d´empreses respectuoses amb les persones i l´entorn, planificant els àpats amb responsabilitat i apostant per productes de proximitat i ecològics. En definitiva, donant valor al fet social i minimitzant l´impacte ambiental del consum.

Tanmateix, la crida es fa no només durant les festes nadalenques, sinó que pretén que s´estengui durant tot l´any. És per això que el Consell Municipal de la Solidaritat du a terme, juntament amb l´Ajuntament, un Pla de Sensibilització de Cultura de Pau i Drets Humans i un eix de treball transversal que pretén oferir alternatives de consum més sostenibles i justes, tot potenciant el consum conscient.

Els actes de la campanya són els següents:

3 de desembre, 11h. Taller bici-aixada. Aprofitant bicicletes velles, es durà a terme un taller de construcció de bici-aixades que en permetrà la transformació en eines ben útils pels horts urbans comunitaris del barri de les Escodines de Manresa. L´activitat va dirigida especialment a públic jove. Activitat gratuïta. Lloc: Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera. Organitzat amb el Pla Comunitari Escodines.

10 desembre, de les 11h a les 20h. Mercat de la rejoguina. Venda de joguines reciclades per a projectes socials. La Rejoguina és un projecte que té dues fases: primer, la recollida i reciclatge de les joguines; posteriorment, la venda de les joguines a la festa-mercat de la Rejoguina. Els beneficis obtinguts de la venda de les joguines, ja reciclades, seran destinats al projecte DREAM que promou la Comunitat de Sant´Egidio per lluitar contra la sida i la malnutrició a l´Àfrica. Aquí es pot trobar tota la informació sobre aquest projecte. Lloc: Plaça Sant Domènec, d´11 a 20h. Organitza: Comunitat de Sant Egidio.

14 desembre, 19:30h. Pel·lícula i tertúlia "El Olivo"d´Icíar Bollaín. Entrada: 3€. Lloc: Auditori de la Plana de l´Om. Organitza: L´Era, CineClub Manresa, Consell Municipal de Solidariat i Ajuntament.

18 desembre, 20h. Xocolatada de comerç just i recollida de smartphones dins el projecte Alarmphone, a la Fira de Sta. Llúcia. Lloc: Plaça Major. Organitza: Consell Municipal de Solidaritat, l'Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Col·labora: Fira de Santa Llúcia.

Fins al dia 19 de gener segueix la recollida d´smartphones a la Casa Flors Sirera i a la deixalleria mòbil. El projecte (Alarm Phone, AP) és un projecte sorgit de la ONGD Watch the Med, una organització internacional que es dedica a denunciar la violació de drets humans al mar Mediterrani. El projecte pretén recollir smartphones i fer-los arribar a totes aquelles persones que arrisquen la vida fugint dels seus països, per a què es puguin comunicar durant la ruta, ja sigui per avisar en cas de necessitar rescat o en moments de desesperació per rebre suport moral.

La recollida es farà al número 10 del carrer Saleses, a la Casa per la Pau i la Solidaritat Flors Sirera i a la deixalleria mòbil, fins al 19 de gener.