«Simulacre de participació», «fiasco», «ridícul», «injustificable» són alguns dels termes amb els quals els grups municipals d'oposició CUP i PSC i els responsables locals d'ICV descrivien ahir la seva estupefacció pel fet que CDC i ERC convoquessin el Consell de Ciutat per presentar el Pla de Govern 2016-2019 i no fessin públic el document.

Jordi Masdeu, regidor de la CUP, va acusar l'equip de govern de CDC i ERC de «fer servir els òrgans de participació com a eines de propaganda, en lloc d'usar-los com a eines participatives». Segons la CUP, que ja en altres ocasions ha acusat l'equip de govern de no creure en la participació real, «el ple del Consell de Ciutat va ser un simulacre de participació», que només va servir per nar-rar les bondats de la feina feta.

La CUP recorda que el ple havia de servir per debatre sobre el Pla de Govern, però el cert és que «no s'hi va presentar cap document, només un seguit de dades irrellevants i, per tant, no hi va poder haver cap intercanvi d'impressions i encara menys un exercici de participació ciutadana».

Presentació fallida

El president del grup del PSC, Felip González, va dir que era lamentable que la responsable de Participació Ciutadana, la primera tinent d'alcalde, Mireia Estefanell ?també present a l'acte (juntament amb 10 dels 15 membres del govern, i tres dels quatre càr-recs de confiança), «no pogués evitar dur l'alcalde a la ridícula situació d'haver de presentar un document sense el document».

González considera que si es volia debatre de veritat, «el més lògic hauria estat trametre el document amb un temps suficient previ a la reunió; però, si no era el cas, com a mínim lliurar-lo durant la reunió».

Pel que fa a la portaveu d'ICV de Manresa, Ana Querol, troba «injustificable i inacceptable que durant la sessió s'hagi tancat el procés i el document del Pla de Govern sense ni tan sols detallar la llista de propostes acceptades i rebutjades, ni lliurant el document definitiu del pla».

Consultable avui

Per la seva part, l'equip de govern va fer públic un comunicat en el qual s'explicava que l'alcalde, Valentí Junyent, va ser l'encarregat de presentar el resultat del Pla de Govern 2016-2019, una part important del qual s'ha elaborat a partir de sessions de participació, presencials i per Internet.

El document inicial constava de 224 mesures. En els diàlegs participatius, que van incloure 17 sessions, amb 255 participants, es van recollir 229 propostes ciutadanes. D'aquestes propostes, 142 s'han acceptat (118 totalment i 24 parcialment). El 12è ple del Consell de Ciutat va tenir lloc a l'auditori de l'Ateneu Les Bases.

El document final consta de 291 mesures i serà consultable a partir d'avui a la pàgina web municipal (www.manresa.cat)