La Comissió d´Urbanisme de la Catalunya central ha recomanat a l´Ajuntament de Manresa que doni més protecció al Camí de les Aigües i el seu entorn, tocant al parc de l´Agulla. Actualment és una zona urbanitzable, i la comissió suggereix que el nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM) contempli aquest sector com a no urbanitzable.

La comissió s´ha reunit aquest divendres a Manresa i ha emès un informe de legalitat del POUM que elabora l´Ajuntament, tràmit indispensable perquè pugui passar l´aprovació provisional al ple municipal. Fins ara ha passat per diferents estadis: l´avanç de planejament, l´aprovació inicial, les al·legacions i ara la provisional, on el govern haurà de tenir en compte els suggeriments de la comissió. Finalment vindrà l´aprovació definitiva, també en mans de la Comissió d´Urbanisme.

El nou POUM de Manresa reverteix l´estratègia de creixement cap a noves zones urbanitzables tal i com contempla el pla vigent, que és del 1997. Preveu que la ciutat pugui créixer fins els 112.000 habitants en un període de 20 anys, un 50 % més que ara, i que dels 39.655 habitatges actuals es passi a 54.655. L´estratègia no és que hi hagi molt més nou sòl urbanitzable, sinó operacions de rehabilitació, transformació i reciclatge urbà a la ciutat ja existent com el casc antic. "Forma part d´una nova cultura", ha assegurat el director general d´Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra. "El POUM se centra més en la ciutat ja construïda". Serra també ha posat en valor el tractament dels espais oberts de l´entorn de la ciutat com l´Anella Verda.

Per a Serra, el POUM de Manresa està ben plantejat i incorpora objectius de futur en el marc del debat que tenim al país pel que fa al desplegament de polítiques de planificació territorial i urbanístiques que hem d´aplicar. Ha recordat que actualment és a punt d´iniciar-se la tramitació de la nova llei d´Urbanisme de Catalunya. "Alguns dels seus objectius són molt coincidents amb els que planteja el POUM de Manresa", ha assegurat.