El frontal florentí que guarda el Museu de la Seu de Manresa ha servit d'inspiració per a la creació de les escenes del pessebre vivent del carrer del Balç de Manresa, que es representarà el cap de setmana del 17 i 18 de desembre. Amb l'entrada al pessebre, a on s'accedirà per la Baixada del Pòpul, els assistents podran anar a visitar el retaule al museu en el mateix horari de la representació, de les 5 de la tarda a les 8 del vespre. El preu de l'entrada és de 3 euros i gratuïta per als menors de 8 anys.

Aquesta serà la cinquena edició del pessebre que es representa al vial medieval, i la primera en què el protagonista serà el frontal florentí, que fa anys que està exposat al museu de la basílica de la Seu mentre espera una restauració i ser exhibit en un espai més adequat i apropiat al seu enorme valor, tenint en compte que és una peça única del gòtic europeu.

En aquesta ocasió, el pessebre vivent només s'inspirarà en nou de les escenes que inclou la part esquerre del frontal i també n'incorporarà un parell on es veurà Ramon ça Era, que va comprar la peça a terres toscanes mentre l'adquireix i de quan es va exposar a l'altar de la Seu.

Segell identificatiu

L'objectiu, ha explicat Antoni Fornells, coordinador artístic del pessebre, que fan possible una vuitantena de persones, és que la representació de les escenes del frontal sigui el segell identificatiu del pessebre manresà. Alhora, vol ser una reivindicació del frontal. En aquesta primera edició només servirà d'inspiració i en les properes l'objectiu ja és fer una representació fidel de les escenes, on s'hi veu el casament de Josep i Maria, l'anunciació de l'Arcàngel a Maria, l'adoració dels Reis d'Orient que, curiosament, són blancs tots tres, i la fugida a Egipte, entre altres.