La Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) marxarà dilluns vinent del convent de les caputxines al carrer de Talamanca i deixarà de cuidar les monges, com li ha ordenat el bisbat. A partir d’aquí, confia que aquest gest serveixi per reprendre-hi converses.

Ahir, ni el director general de la fundació, Manel Valls, ni l’alcalde Valentí Junyent, president del patronat, van donar cap pista de si intentaran algun acostament amb el bisbe, que el mes passat va ser nomenat per la Santa Seu comissari pontifici del convent, és a dir, la seva màxima autoritat. Junyent va comentar que «sempre vam pensar que hi hauria un acord» i va lamentar que s’hagués acabat de forma «contundent» i «sense ni tenir un tie break».

«No marxem, ens fan fora»

Valls va puntualitzar que «nosaltres no marxem, a nosaltres ens fan fora» i que el que toca ara és fer-ho, «refredar el tema i agafar una certa distància per poder prendre decisions amb objectivitat». Va insistir que «no hi havia cap altre camí» que «acatar el que ens han escrit i reiterat que hem de complir», i va remarcar que l’interès de la FSSM sempre va ser «respectar la voluntat de les germanes i presentar un projecte que ens semblava que era d’interès per a la ciutat». Junyent, que el va defensar apuntant «la necessitat que té el Centre Històric de dotar-se d’equipaments i instal·lacions que no només tinguin un benefici social sinó que remuntin un barri que necessita apostes», va repetir que «ara tots plegats necessitem temps». I va afegir que «no és agradable, quan has estat prestant uns serveis, que els hagis de deixar de prestar perquè un tercer no considera que siguin necessaris, quan tots sabem l’estat en què es troben les quatre germanes», que són molt grans i que van arribar a l’acord amb la FSSM a canvi que la fundació en tingués cura.

Ahir es va comunicar al bisbat

A 3/4 de 8 del vespre va acabar el patronat del FSSM, després d’una reunió que havia començat a les 6. El seu president i alcalde va anunciar la decisió per unanimitat «del patronat i, abans, de la comissió executiva, de marxar del monestir de les germanes caputxines d’acord amb el requeriment del bisbe de Vic per tot el dilluns 12 de desembre». Ahir mateix en van informar al bisbat i la comissió executiva va anar al convent a dir-ho a les germanes, que ja estan al corrent de tot plegat fa dies.

Valls va explicar que la FSSM va intentar que el bisbat endarrerís la data de la marxa i del cessament dels serveis al convent (el Servei d’Atenció Domiciliària, que torna a l’Hospital de Sant Andreu) fins al 15 de gener «per fer les coses de manera una mica més ordenada», sense èxit. Junyent va afegir que el bisbat volia que marxessin l’endemà mateix de la darrera trobada a Vic. «Que s’hagi ajornat és mèrit del director general», va concretar. Malgrat marxar, Valls va informar que «hem acordat deixar tota una sèrie de material hospitalari en dipòsit al monestir» pensant en les germanes, que «crec que deixem en una molt millor situació de la que les vam trobar» pel que fa a tenir regularitzada la seva situació administrativa en l’àmbit de la dependència.