Després que, el setembre passat, la Santa Seu anul·lés l´acord entre les monges i la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM), i que el bisbat de Vic requerís a la fundació que marxi del convent del carrer de Talamanca dilluns vinent com a màxim, la gran pregunta és: i ara què? És el que decidirà aquesta tarda el patronat de la FSSM, òrgan suprem de la fundació, que presideix l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

Segons el govern manresà, el fet que l´alcalde manifestés que «la cessió s´hauria d´haver fet d´una altra manera» i que havia estat «precipitada» no volia ser una crítica directa al consell de direcció de la FSSM ni al seu director general, Manel Valls, sinó una reflexió que, entre tots -fundació sociosanitària, bisbat, caputxines i també l´Ajuntament- no s´ha portat el tema prou bé. I han afegit que no hi ha cap intenció de personalitzar la culpa en ningú ni, encara menys, de tallar caps.

El que es decidirà avui serà com es recondueix la situació amb el bisbat per fer arribar a bon port l´acord, ara anul·lat, segons el qual les caputxines cedien a la FSSM el convent del carrer de Talamanca per fer-hi una residència d´ancians amb dependència i, a canvi, la fundació tenia cura fins al dar-rer dia de les monges que hi queden, quatre de les quals viuen al convent, mentre que la cinquena està ingressada a Sant Andreu.

Al migdia, Valls presentarà al comitè executiu una proposta segons la qual, tot i que la fundació deixi dilluns vinent el convent, on funciona des del gener del 2015 el Servei d´Atenció Domiciliària, fins al 15 de gener mantingui la cura de les monges, iniciada el gener del 2013, de manera que la marxa no sigui tan traumàtica per a elles.

La mateixa prosposta es presentarà a la tarda al patronat perquè hi doni el vistiplau i, posteriorment, al bisbat perquè hi digui la seva. Recordem que la Santa Seu va nomenar el bisbe comissari pontifici del convent, càrrec que el converteix en responsable de les monges i intermediari del Vaticà en tot el que concerneix al convent. La decisió no va ser ben rebuda per les germanes, que han lamentat que el seu acord amb la FSSM, fet públic el 31 de gener del 2014, no hagi estat respectat.