El científic de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del Centre Superior d'Investigacions Científiques, Gerard Tobías (Manresa, 1977), ha aconseguit un premi del Consell Europeu de Recerca amb una dotació econòmica de 2 milions d'euros.

És el primer científic manresà que obté un projecte d'aquesta magnitud del Consell Europeu de Recerca.

Els diners es destinaran principalment a la contractació de personal per tal de desenvolupar el procés de preparació de materials, i a la compra de l'equipament necessari per dur a terme el projecte.

Es tracta d'un dels tres premis Consolidator Grants atorgats a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, dirigit pel també manresà Xavier Obradors, que ha explicat que el projecte de Gerard Tobías «per combatre el càncer amb nanomedicina és realment excitant i de molt interès pel gran públic».

Científic titular del CSIC

Gerard Tobías, Científic Titular del CSIC, ha obtingut el premi amb el projecte Nest que se centra en preparar nanomaterials radioactius, més petits que les cèl?lules del cos humà, pel diagnòstic i tractament del càncer.

Depenent del compost radioactiu utilitzat, s'espera que els nanomaterials preparats permetin tant el diagnòstic precoç de tumors com el seu tractament de forma localitzada, minimitzant d'aquesta manera el dany de teixit sa.

Tobías ha explicat a Regió7 que la investigació se centra en el desenvolupament de nanomaterials pel càncer i pretén arribar a preparar materials que compleixin amb tots els requisits per poder passar al seu ús amb humans al final del projecte (en el transcurs del projecte no es realitzen estudis amb humans).

Premi a la trajectòria

És tracta d'un guardó a nivell personal en el què a banda del projecte científic es valora la trajectòria científica de l'investigador. Assegura que el motiu pel qual se l'ha concedit «és perquè es considera un projecte d'alt risc-alt guany, en el sentit que és ambiciós i pot ser que no acabi funcionant (alt risc), però, si funciona tindria un gran impacte social al tractar-se d'una nova estratègia pel diagnòstic i tractament del càncer (alt guany)».

L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona és el primer centre de CSIC a Catalunya en nombre de premis Grants del Consell Europeu de Recerca i, probablement, al conjunt de l'estat. Catalunya ha aconseguit aproximadament el 50% de projectes del Consell Europeu de Recerca de tot Espanya.

Investigació «excepcional»

Els projectes Consolidator Grant donen suport amb una quantitat que pot arribar fins als 2 milions d'euros per projecte, a la investigació de científics ja consolidats i reconeguts com a excepcionals.

L'objectiu és recolzar aquests investigadors per establir o enfortir els seus grups d'investigació excel?lents i que continuïn el desenvolupament de la seva carrera a Europa. Els projectes seleccionats per aquesta institució són projectesd'alt risc que obren nous camins en els seus camps.