Connectar la Cova i el Centre Històric amb un microbús o un trenet. És una petició que l'Associació de Comerciants de Sobrer-roca, Plaça Major i Voltants va fer per primera vegada el 2012 i a la qual s'ha afegit ara el santuari de la Cova pensant en els milers de persones que hi van cada any, per facilitar-los un transport que les acosti al centre de Manresa.

Lluís Magriñá, superior de la Cova, i Lluís Pagès, director de la Fundació Cova Sant Ignasi Manresa i gerent del Centre Internacional d'Espiritualitat Ignasiana (abans Casa d'Exercicis), expliquen que molts visitants de la Cova es troben que, abans d'entrar al santuari, quan hi arriben, sovint procedents de Montserrat, volen anar a prendre quelcom i estan molt limitats perquè a l'entorn del santuari no hi ha oferta. Al seu entendre, tenir un mitjà de transport que fes el trajecte entre la Cova i el Centre Històric contínuament, com un servei llançadora, podria resoldre això, alhora que faria que aquestes persones no es quedessin només a la Cova, que anualment rep uns 50.000 visitants, segons les dades facilitades pel santuari.

La proposta creuen que podria funcionar, sobretot, els caps de setmana i durant determinades èpoques de l'any. Ells parlen d'un trenet fent referència al que volta pel centre de la ciutat en fires com la de Santa Llúcia i la de l'Ascensió. En la de Santa Llúcia del cap de setmana del 17 i 18 de desembre, el carrilet farà el recorregut: carrer de Sobrerroca, plaça del Carme, Muralla del Carme, passeig de Pere III, plaça de Crist Rei, carrer d'Àngel Guimerà, Muralla del Carme i carrer de Sobrerroca.

Les peticions dels botiguers

El juny del 2012, un informe que va fer l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, Plaça Major i Voltants per millorar la situació de les botigues i negocis de la zona incloïa «posar en marxa un microbús, buscant els punts de sortida i arribada d'una nova ruta de transport públic que, per exemple, vingués pel carrer de Jacint Verdaguer, amb parades a la residència Montblanc, plaça de l'Hospital (a prop del CAP Sant Andreu), carrer de Sant Andreu, carrer de Sobrerroca amb passatge dels Amics, plaça Major (Mutuam), Pòpul i Baixada de la Seu».

El juliol del 2015, en les al·legacions presentades al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l'ens comercial tornava a insistir en la mateixa idea, però amb una incorporació important lligada amb sant Ignasi. Parlava d'«aprovar la ruta d'un microbús que travessi la nostra zona i, alhora, serveixi de promoció per a tot el que es pugui fer fins al 2022 per als nostres clients, visitants i pelegrins. Que des de la Cova arribi a la major part dels llocs ignasians i donar-hi ressò com una ruta turística comercial al Centre Històric amb el nom de BusIgnatius».

De l'última vegada que ho va demanar en fa mig any. Va ser el mes de juny passat, dins de la presentació a l'Ajuntament de l'informe amb el recompte de les botigues obertes i tancades que porta a terme cada mig any, i que aquest diari publica puntualment. Tornaven a reclamar «posar en marxa urgentment una nova línia de microbús que travessi la nostra zona i uneixi diferents punts de la ciutat amb el Centre Històric».

Preguntat sobre aquesta demanda compartida entre comerç del Centre Històric i el santuari de la Cova, l'equip de govern no ha donat cap resposta. Tampoc no ha contestat les peticions de l'associació de comerciants malgrat la seva reiteració en el temps.