Josep Centelles, que va ser el cap d'Urbanisme i Obres Públiques durant 5 anys al primer Ajuntament democràtic de l'època de l'alcalde Cornet, ha dedicat la seva carrera a la formulació d'estratègies de desenvolupament econòmic. Dimarts presenta a Manresa el seu darrer llibre: Cap el 100% renovable. Reflexions sobre la transició energètica a Catalunya i la seva governança.

Serà a les 7 de la tarda al carrer Pompeu Fabra, número 13, 2n 7a, seu del Col·legi d'Enginyers Industrials. La presentació anirà a càrrec de Josep Alabern, enginyer industrial i director-gerent d'Aigües de Manresa.

Centelles va publicar el 2006 El buen gobierno de la ciudad; estrategias urbanas y política relacional, i el 2014 Octaedro Entender Cataluña, por qué tantos catalanes quieren un Estado propio. El seu darrer llibre parteix de la paradoxa que suposa l'elevadíssima dependència de l'energia i, al mateix temps, la poca preocupació que semblen tenir els ciutadans sobre el fet que l'actual model energètic és obsolet.

El llibre, prologat per l'exministre d'Indústria Joan Majó, presenta estratègies adaptades a Catalunya per superar l'època dels combustibles fòssils bruts i fer la transició cap a l'era dels fluxos d'energia nets. Defensa que un món basat en energia renovable, neta de contaminació, més barata i lliure de sang i guerres és tècnicament possible i econòmicament viable i es pot començar a construir ja avui des de qualsevol comunitat ben governada.

Enginyer industrial de professió, del 2005 al 2010 va ser membre del Consell Econòmic i Social de Barcelona, com a expert independent. Com a consultor extern ha col·laborat amb l'Associació Internacional de Ciutats Educadores i altres xarxes de ciutats. Els darrers anys ha estat el perit principal del projecte europeu Diàlegs Sectorials d'intercanvi entre Brasil i la Unió Europea. Des del 2012 pertany al Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible.