Menys l'ànima, es pot vendre tot. A través de l'aplicació per a dispositius mòbils Wallapop, els usuaris poden trobar a Manresa centenars d'articles de segona mà molt variats i curiosos. Alguns exemples són una màquina de control del sucre, un jacuzzi, un trenet elèctric, una caixa enregistradora, un aquari, una cadira de rodes elèctrica, un collar amb llum led per al gos, una estufa de terrassa, una màquina depiladora estrenada, femta de cavall, i algun ocell, tot i no estar permesa la venda d´animals en aquesta aplicació.

També es poden trobar tot tipus de relíquies com ara una estufa de principi del segle XX, una balança romana antiga, una planxa rovellada, monedes amb la cara gravada d´Alfons XIII, i ampolles de vi per a col·leccionistes, entre d´altres.

Wallapop, un gran contenidor

Wallapop és una finestra oberta per col·locar tot allò que no es faci servir. L´usuari es pot desfer, o almenys intentar-ho, tant de productes força exclusius com de qualsevol objecte que volti per casa. Només s´ha de descarregar l'aplicació, fer una fotografia al producte que es vol vendre i esperar que alguna persona el compri.

«Abans de llençar-ho a les escombraries, ho penjo a Wallapop i a veure si tinc sort i algú m'ho compra», diu Laia Grau, de 18 anys. Explica que per als joves és una bona manera de tenir alguns ingressos. «La gent de la meva edat estudia i no té cap via d'on treure diners. Amb Wallapop, aconsegueixes uns quants euros per anar de festa o comprar roba», explica Grau.

Ramon Sala té 20 anys i estudia Administració i Direcció d'Empreses a la Universitat de Barcelona. «Fa un any que un amic em va ensenyar Wallapop i des de llavors hi he venut llibres, un mòbil vell que gairebé ni funcionava, i una bicicleta que m'anava petita. És una bona solució abans que tenir-ho a casa ple de pols i no treure´n cap profit», indica.

No tot el que està ofert a Wallapop són articles de segona mà. Tot i que en principi l´aplicació va ser ideada per a l´intercanvi d´objectes entre els usuaris, la tendència a publicitar l´empresa o un servei en concret està agafant adeptes els darrers mesos.

Així doncs, a Manresa es poden trobar serveis de neteja a domicilis o empreses, «mudances barates i urgents», i un viatge en globus aerostàtic pel Pla de Bages, amb cava i pastes incloses, per 148 euros per barba.

«Només has de penjar una foto amb la proposta que ofereix l´empresa i ja està, així de senzill», opina el propietari d´un establiment de la ciutat, Jordi Cortés. Creu que «hi ha un increment de negocis que ho fan» tot i que «no està ben vist pels usuaris ja que la finalitat de l´aplicació no és comprar un servei».

El perill de comprar de segona mà

De vegades, el preu que es fixa a la part de sota de la fotografia del producte o servei no és el correcte. Hi ha usuaris que ho utilitzen com a esquer per atrapar el públic.

A tall d'exemple, trobem la proposta d'un pintor «econòmic» que ofereix els seus serveis a Manresa i altres indrets de Catalunya com Terrassa, Sant Cugat, Sabadell i Barcelona per 5 euros. «Wallapop no et deixa penjar cap oferta sense especificar un preu, i nosaltres vam posar aquesta quantitat, però lògicament no pintem ni una paret per 5 euros, és ridícul», defensa un dels treballadors, que prefereix mantenir-se en l'anonimat.

«Ningú vol córrer riscos amb els diners. És Internet, són productes de segona mà, i has de refiar-te de l´usuari que no coneixes. Són massa factors per tenir presents. Molta gent es tira a la piscina i compra un producte a un preu desproporcionat i llavors resulta que no és com esperava», remarca l´usuari Francesc Prat.

«Una gran part d´usuaris comprem i venem productes d´un import que no sol sobrepassar els 50 euros», assenyala Jordi Giménez, de 22 anys. Giménez s´inclina per la prudència a l´hora d´adquirir algun objecte a través de l´aplicació. Considera que «és un perill» ja que circulen productes que «no són com mostra la foto».

Alberto Reyes té 35 anys i ha venut una desena de productes en els darrers mesos. «És fàcil que t´intentin enganyar i et marquin un gol per l´escaire i saber quin objecte estàs adquirint. També és bo saber a quin preu es ven el mateix producte en altres webs de segona mà o en establiments físics», aconsella.

I quina és la clau per vendre tot allò que et proposis i de manera ràpida a través de Wallapop? «Has d´acompanyar el producte amb una bona imatge. El venedor ha d´oferir un preu atractiu per a l´usuari. Això és Internet, i si no ets competitiu i no mostres un producte que agradi, no el vendràs, pels segles dels segles». Amén.