La Generalitat de Catalunya invertirà 4,5 milions d'euros per convertir l'edifici dels antics jutjats de Manresa en la seva seu institucional a la capital del Bages. Inicialment era un projecte valorat en 1,25 i que havia de pagar l'ajuntament. Ara, però serà mes ambiciós i incorporarà l'antiga seu de Creu Roja i un solar de propietat municipal del carrer de la Codinella.

L'anunci l'ha fet aquest mateix matí l'alcalde Valentí Junyent, la delegada del Govern a la Catalunya central, Laura Vilagrà i el regidor de Projectes Urbans, Marc Aloy.

A principis d'any es convocarà un concurs d'idees per redactar el projecte.

Tal i com avançava Regió7 aquest dimecres, la Generalitat ha fet un cop de timó en la construcció del futur edifici de la delegació del Govern a la Catalunya central previst a l´edifici dels jutjats vells de Manresa. S´ha posat entre cella i cella concentrar tots els serveis, o tants com sigui possible, en un sol edifici, i en la idea ha pogut desencallar una operació clau: l´adquisició de l´antiga seu de Creu Roja al carrer Galceran Andreu, per part del consistori manresà per un preu de 335.000 euros. Guanyant els metres quadrats que els ofereix aquest edifici, l´operació de traslladar tots els serveis territorials es veu més viable.

El nou projecte compta amb el lideratge de la Generalitat, amb el compromís explícit del vicepresident i conseller d´Economia, Oriol Junqueras. L´acord es presentarà aquest dimecres a l´Ajuntament de Manresa. Junqueras, que no serà a la presentació de l´operació, és previst que visiti la capital del Bages les primeres setmanes del 2017 i que pugui anunciar la licitació del concurs d´idees per a la reforma dels dos edificis.

Segons ha pogut saber aquest diari, aquest replantejament tindrà un segon beneficiari, aquest immediat. L´Ajuntament de Manresa ha pogut alliberar del seu pressupost els diners que havia de preveure en concepte d´avançament dels pagaments que la Generalitat deia que no podia assumir ara per a la remodelació de l´antic edifici judicial.

La voluntat del territori era de tenir un gran edifici del Govern a la Catalunya central i per fer-ho possible, a més de comptar amb els metres quadrats de l´antiga seu de Creu Roja també es preveu que es pugui fer un aprofitament més important de l´antic Palau Judicial, que tenia una gran espai central obert al voltant del qual hi havia els diferents despatxos i sales per a judicis del vell Palau de Justícia.

Reforma integral

De l´edifici de Creu Roja se´n podrà aprofitar ben poca cosa a causa del seu avançat estat de deteriorament i de la complicada adaptació a les necessitats del futur edifici administratiu. En tot cas, sí que es podria preservar la façana i buidar l´interior, encara que aquesta idea l´hauran de concretar els projectes que es presentin a aquest concurs d´idees que vol presentar Junqueres.

Ara caldrà posar un nou calendari sobre la taula per programar les inversions necessàries i veure quin és el temps d´execució. La voluntat seria d´anar fent un trasllat progressiu a mesura que vagin quedan enllestides les fases d´adequació dels immobles.