El president de l´Associació de Veïns del Xup, Ferran Camps, va morir ahir de forma sobtada als 74 anys d´edat. En feia set que presidia l´entitat veïnal i més de vint que vivia al barri, on ahir la notícia va causar consternació. Tot i que patia una llarga malaltia, Camps va morir d´un atac de cor justament quan es dirigia al local de l´associació a primera hora del matí. El funeral se celebrarà avui a les 12 del migdia a l´església del Xup. Havia nascut a la població de Tarroja de Segarra el 1942.

La vinculació de Camps amb el Xup es va iniciar fa més de vint anys, quan va anar a viure al barri procedent de Monistrol de Montserrat, on també va tenir una vida socialment activa. Va ser regidor a l´Ajuntament a l´etapa de l´alcaldessa Àngels Queraltó.

Fonts de l´entitat veïnal van explicar ahir a Regió7 que la notícia de la mort de Camps havia desolat el barri, perquè «ha fet molt pel Xup. Ajudava en tot el que podia». «L´associació de veïns era la seva vida». També havia estat director del casal.

Ahir, el president de la Federació d´Associacions de Veïns de Manresa, Enric Martí, explicava que no s´esperava la notícia, i lamentava, dolgut, que «se n´hagi anat una persona que es dedicava tant al veïnat i al seu barri».

Cinquantè aniversari del Xup

Sota la presidència de Camps, el barri va celebrar l´any passat el seu cinquantè aniversari. L´Associació de Veïns del Pare Ignasi Puig, el Xup, va ser una de les primeres que es van crear a Manresa per fer front a les mancances que tenia un barri que va néixer a mitjan anys 60 amb famílies que majoritàriament procedien d´altres punts de l´estat i que buscaven feina a Catalunya.

La recuperació de la ribera de la riera de Rajadell al seu pas pel barri va ser una de les seves principals reivindicacions. Part dels treballs per adequar l´entorn s´han dut a terme gràcies al projecte de pressupostos participatius al qual es va presentar l´entitat veïnal i que, el 2015, va guanyar per votació popular.

La millora del transport públic entre Manresa i el Xup, el mal estat dels carrers i els pisos buits eren altres problemàtiques que va posar damunt la taula. A mitjan d´aquest any, l´associació de veïns va denunciar que 81 dels 480 pisos eren buits, i que això era un dels principals problemes del bar-ri. L´estiu passat, Camps ho va exposar personalment a la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, durant una visita que va fer al Xup durant la festa major. Llavors es va comprometre a vetllar-ho.

Projectes entre mans

Entre els projectes que tenia entre mans hi havia dotar el barri d´una residència d´avis, d´habitatges unifamiliars i d´una rotonda d´accés. Per a Camps, però, el més important del Xup és el seu capital humà, va declarar en una entrevista a Regió7.