«He vist aquests plataners tota la meva vida. Sembla que m´estiguin arrancant un queixal», va dir una dona als tècnics de l´Ajuntament que aquest dilluns supervisaven la tala de plataners del primer tram del Passeig, alguns de centenaris. Tothom qui hi passava acabava badant amb una imatge que va més enllà d´una senzilla poda. Alguns demanaven explicacions als operaris dels treballs. «Estan malalts i s´han de canviar», contestaven.

Aquest dillunsr van començar els treballs per tallar i substituir plataners que, segons un informe tècnic que va encomanar l´Ajuntament de Manresa, «han arribat a la fi de la seva vida útil. El diagnòstic ens diu que calia actuar per garantir la qualitat de l´arbrat, i això ens porta automàticament a la qualitat de l´espai públic». També per preservar la seguretat de les persones, va dir el regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta. Fa dos anys va caure una branca de grans dimensions en una terrassa del Passeig on en aquells moments no hi havia ningú assegut. Va ser arran d´aquest episodi que l´Ajuntament va encaregar un informe tècnic sobre l´estat dels plataners del Pere III.

El pla de l´Ajuntament en preveu substituir 161 dels 249 que hi ha entre la Muralla de Sant Domènec i la Bonavista en un període de 12 anys. Els pròxims 3 anys se´n tallaran i substituiran 46, 28 dels quals són del primer tram del Passeig que és on estan en pitjor estat, segons l´estudi. L´operació va començar dilluns amb la tala i reposició de 6 d´ells. 5 són al primer tram i un al segon. Els treballs s´allargaran 15 dies i costen poc més de 10.000 euros.

Segons Serracanta els plataners estan malalts a causa de les «podes dràstiques que s´hi han fet durant anys i per les plagues que els hagin pogut afectar». L´any passat es va fer una poda severa per descarregar-los de pes.

Aquesta dilluns la calçada del Passeig a l´alçada de la Xixonenca era tancada al pas de vianants i plena de troncs. En alguns d´ells es podia veure l´interior ben corcat. Dalt d´una grua, dos operaris anaven tallant totes les branques fins arribar al tronc i a la base mateixa de l´arbre.

Els plataners se substituran per arbres de la mateixa espècie que ja estan formats. Tindran uns 30 centímetres de diàmetre i entre 4 i 5 metres d´alçada. «Per algú tallar els plataners pot ser un xoc, però al diagnòstic és claríssim i havíem d´actuar. El que busquem és que els plataners del Passeig hi siguin pels segles dels segles», va dir el regidor Serracanta.