La Transèquia, la popular caminada al llarg del recorregut de la Sèquia entre Balsareny i Manresa, no seguirà en l'edició d'enguany el mateix recorregut en el tram més pròxim al parc de l'Agulla, el diumenge 5 de març.

En aquesta trentatresena edició, la caminada familiar no competitiva es veurà afectada pel tall d’un tram de la Sèquia per obres de manteniment.

El tram tallat a la circulació és el que va des del Coll de l’Om fins a Comabella, i afecta 1.450 mertres del canal. Aquestes obres, que ja estaven previstes, tindran una durada de mes de 3 mesos, i afecten el camí paral·lel al canal.

Aquesta situació alterarà l’últim tram del recorregut de la Transèquia, i per poder mantenir inalterat l’últim avituallament, situat a Comabella, i seguir el recorregut el màxim de fidel a l’original, s’utilitzarà una pista paral·lela. El desviament estarà degudament senyalitzat, i e sprocurarà minimitzar l’afectació durant l’esdeveniment.

La Transèquia forma part de la programació de les tradicionals festes de la Llum, que enguany tenen com administrador la Fundació Universitària del Bages (FUB).

On l'aigua esdevé camí

Com a homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construir la Sèquia que encara avui aporta un gran cabal d’aigua a la ciutat de Manresa, Jove Cambra de Manresa va iniciar la organització de la Transèquia l’any 1985, i que des d’aleshores es pot fer a peu o amb bicicleta. Des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, arriba al Parc de l’Agulla de Manresa.

El terme Transèquia (contracció de la preposició Trans i del substantiu Sèquia) indica clarament la finalitat d’aquesta activitat: fer un recorregut a través de la Sèquia, un canal d’aigua que origina les Festes de la Llum, que es celebren cada any a Manresa el dia 21 de febrer.

Història

La Sèquia és un canal construït al segle XIV (entre el 1339 i el 1383) per portar l’aigua del riu Llobregat, des de Balsareny, fins a la capital del Bages.

En un moment de forta sequera, es va idear amb l’objectiu de crear una àmplia extensió d’horta. Projectada pel mestre d’obres Guillem Catà. La Sèquia de manresa és considerada una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval. Té un recorregut de 26 quilòmetres i un desnivell de només 10 metres, un fet insòlit si tenim en compte els mitjans rudimentaris de l’època.

Per fer-ho possible es van haver de construir mines i una trentena d’aqüeductes que salven els desnivells del terreny, alguns d’aquests són veritables monuments. Però el major èxit de la Sèquia és que, sis segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra tota l’aigua que necessita la ciutat de Manresa i altres poblacions del Bages.

Dades tècniques

  • Longitud des de la Resclosa dels Manresans al terme de Balsareny, fins al Parc de l’Agulla, al terme de Manresa: 26 Km.
  • Desnivell entre la resclosa i l’Agulla: 10,63 m.
  • Cabal: 1.250 litres/segon (1.000 litres per a Manresa i 250 litres per als municipis que es beneficien de la Sèquia.)
  • Extensió regada: 2.400 quarteres.