Més de 19.000 manresans i manresanes estan rebent aquests dies notificacions certificades de l'Ajuntament. Es tracta d'un escrit de Secretaria General en el qual es demana a la ciutadania que revisi les dades que consten al padró municipal de cadascun dels membres de la unitat familiar.

Aquesta és una operació que es fa periòdicament cada cinc anys i que serveix a l'Ajuntament per tenir actualitzada la informació poblacional. És a dir, contrastar la veracitat de «les dades voluntàries i obligatòries que van ser recollides en el seu dia mitjançant el full padronal signat, les variacions comunicades per les mateixes persones interessades, les informacions rebudes d'altres administracions públiques, i els treballs realitzats per l'Ajuntament», segons consta en l'escrit que s'envia.

Segons el president del grup municipal del PSC, Felip González, aquesta vegada no es tracta d'un tràmit més sinó «d'una operació d'especial rellevància en el context actual en què tenir una població superior o inferior als 75.000 habitants està ocasionant pèrdua de finançament dels nostres serveis públics en transferències de l'Estat, xifrada pel mateix govern en uns tres milions d'euros en quatre anys».

Divergències entre padró i INE

Cal recordar que en els dos últims recomptes poblacionals, del 2015 i el 2016, s'han registrat diferències entre les dades municipals i les que consten a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que són les que serveixen a l'Estat per fer unes transferències de recursos o unes altres.

«Mentre això passi és de vital importància», afirma González, «que l'Ajuntament extremem la cura en l'actuació en aquest àmbit i, per tant, creiem imprescindible que fem una crida a la població perquè col·labori tant com pugui amb la institució».

Les cartes que s'estan rebent a les llars són certificades, un fet que, segons explica el polític socialista, està generant algunes disfuncions si els serveis de missatgeria no troben ningú a casa que pugui signar la conformitat. En aquests casos, l'empresa UniPost deixa un avís d'arribada que insta els destinataris a desplaçar-se a recollir la carta a les oficines de l'empresa, al carrer Bambylor, al barri de la Plaça Catalunya.

Segons González, «és excepcional que els ciutadans rebem escrits certificats de l'Ajuntament; i quan passa, acostumem a pensar d'entrada que pot ser la notificació d'una multa, sanció o procés de constrenyiment». Per això, «des del PSC hem pensat que seria bo fer una informació pública del que s'està enviant -que no ens consta que hagi fet el govern a través de la seva professional maquinària de comunicació».