Les festes de la Llum han començat amb un petit retorn a l'època medieval. El programa de les festes d'enguany l'ha obert una visita dramatitzada al castell de l'Oller del Mas que va tenir com a guia un personatge del segle XIV.

«Sóc la Guillermona, la més mona», deia en la seva presentació aquest personatge al pati d'armes del castell medieval. I precisament les armes li servien per transportar els visitants al segle X, quan, amb l'arribada dels sarraïns a Barcelona, el comte es va traslladar terra endins i va demanar ajuda a Arnau Oller. I va ser ell qui va aportar uns 6.000 combatents, que van contribuir a guanyar batalles contra els musulmans, i Oller va aconseguir el títol nobiliari. I va ser després d'això quan es va construir el castell d'Oller del Mas, amb la seva muralla i el seu pati d'armes, on se celebraren les justes, que eren lluites militars que servien d'entrenament als homes d'armes.

I just abans de pujar a la muralla que protegia el castell dels seus enemics i que ara s'ha convertit en un bon punt per tenir vistes de l'entorn, la Guillermona nomenava un dels petits visitants com a encarregat de custodiar una gran clau, que una estona després obriria una de les portes de la visita.

I després de pujar la muralla era el moment de fer un petit passeig entre les vinyes. Després de veure els ceps, ara immersos en el seu somni d'hivern a l'espera que arribi la calor per treure les fulles, la Guillermona conduïa els visitants al punt que dóna origen al nom de tota la finca: el forn de ceràmica on es feien les olles. I és que si es el lloc es diu Oller del Mas és perquè en els seus orígens s'aprofitava l'argila del sòl per fer aquests productes.

I vist l'antic forn de ceràmica, on, per cert, aprofitaven els sarments de la vinya com a combustible quan la moda dels calçots encara no s'havia estès per tot el país, era el moment d'anar cap als darreres del castell. Aquí és on la Guillermona va reclamar la gran clau al jove que fins aquell moment l'havia custodiat a la perfecció. I amb els visitans formant un semicercle davant d'una petita porta, era el moment de descobrir què s'amagava al darrere.

Va ser la mateixa Guillermona qui va posar la clau al pany i, en obrir la porta, els visitants descobrien una petita capella presidida per la imatge de sant Ignasi de Loiola.

I vista la capella era el moment d'endinsar-se cap al castell. Primer es pujava fins al seu punt més alt, la torre des d'on es pot veure una gran part del Bages, des de Montserrat, encara que el matí encalitjat de dissabte impedia veure les formes de la muntanya sagrada.

I de la part més elevada s'anava cap als soterranis del castell, al celler. Aquí és el lloc on es descobreixen les antigues tines on es feia el vi i que és on ara es guarden ampolles de les diferents anyades de vi que ha produït Oller del Mas.

També és aquí, on abans d'arribar al final de la visita, que va concloure amb un tast de vi de la mateixa finca, es passa pel costat de les bótes on el vi envelleix abans d'entrar a les ampolles i sortir del celler.

La visita teatralitzada, inclosa en el programa de les festes de la Llum, es va repetir diumenge al matí.