La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC Bages) va acceptar finalment aquest dijous, els dotze dies més d'estada a l'alberg del Carme oferts per l'Ajuntament per al ciutadà sense sostre Zadik. Tot i que inicialment no els acceptava perquè considerava que eren pocs i en demanava trenta per tenir més temps per trobar-li un habitatge, finalment la plataforma ho va acceptar al·ludint a la delicada salut de l'afectat, raó, també, per la qual van decidir no quedar-se a dormir a la plaça Major com havien dit. Entremig, van estar mitja hora al ple municipal, on es van posar d'esquena per simbolitzar que si l'Ajuntament els dóna l'esquena, ells també la donen al consistori.

El pols entre la PAHC i l'Ajuntament va viure, aquest dijous, un nou episodi de tibantor. La plataforma va amenaçar amb ocupar la plaça Major de manera indefinida, quedant-s'hi a dormir si calia, si l'Ajuntament no li donava temps per resoldre el cas del ciutadà magribí, Zadik, que no té casa i a qui se li acabava el mes d'estada que li va donar l'Ajuntament a l'alberg del Carme.

La plataforma demanava al consistori que allargui l'estada d'aquest ciutadà al Carme per poder trobar una solució per a ell, igual que va fer amb la Fàtima, una noia que ha estat, també, vivint a l'alberg fins que la PAHC l'ha pogut col·locar en un dels pisos que té ocupats, si bé dijous passat al migdia, en la convocatòria que van protagonitzar una vintena d'activistes davant de l'edifici consistorial, van explicar que li havien tallat l'aigua i la llum. A dia d'avui la PAHC diu que no té cap més pis dels blocs que ha ocupat lliure i per això insisteix a demanar a l'Ajuntament que deixi quedar el Zadik a l'alberg fins que li trobi un habitatge.

Aquest dijous al migdia, segons la PAHC a primera hora de la tarda, hi va haver una reunió entre les dues parts, en què l'Ajuntament de Manresa no va moure la seva posició inicial i va recomanar que el ciutadà vagi a un alberg de Barcelona, com ja havia previst per a ell quan va atendre el seu cas, en considerar que és la millor opció per a aquesta persona. La PAHC no va acceptar la oferta.

A mitja tarda, les negociacions es van reobrir. Mentre una representació de la PAHC parlava amb els regidors, Santolària, Calmet i Sánchez, unes trenta persones es van concentrar, a 2/4 de 7 de la tarda, davant de l'Ajuntament.

Convocatòria al matí

La PAHC havia convocat una roda de premsa a les 11 del matí i tot feia pensar que, davant la manca d'acord amb l'Ajuntament, que ofereix al Zadik que vagi a un alberg fora de Manresa, cosa que ell no vol perquè fa vuit anys que viu a Manresa i és a on té una mica de xarxa, tornaria a ocupar el vestíbul de la casa consistorial com ja va fer fa un mes per demanar que la Fàtima i el Zadik no haguessin de marxar de Manresa, ja que serveis socials els oferia anar a sengles albergs fora de Manresa. Davant la possibilitat d'ocupació, la porta d'accés a l'ajuntament va quedar tancada i només van deixar oberta una de petita, amb un policia regulant l'entrada i sortida de gent i dos més controlant des de fora dels porxos. La PAHC va decidir fer assemblea a l'Ateneu la Sèquia, on té la seu, per concretar el següent pas. A 2/4 de 12 del migdia, la vintena d'activistes van posar una taula i cadires al mig de la plaça, davant de l'ajuntament, i van explicar les seves demandes i queixes. Van anunciar que desestimaven ocupar l'ajuntament per evitar problemes.

Manca de diàleg

Van criticar que l'Ajuntament els retregui manca de diàleg "quan ens tanca la porta als morros", alhora que ho van titllar de "surrealista", recordant que el consistori "està negant l'entrada i l'acompanyament a les nostres companyes a les reunions de serveis socials"; van defensar el seu dret a fer pressió, que van definir com "una eina democràtica i necessària per respondre a situacions injustes". Van tornar a reclamar que l'equip de govern es preocupi de tenir un parc d'habitatges públic per poder-lo gestionar i li van retreure que, en canvi, estigui destinant diners a la commemoració de la Manresa 2022, i van denunciar novament que a Manresa hi hagi prop de 8.000 pisos buits mentre hi ha 2.500 famílies en una situació de molta precarietat, han dit. També han volgut recordar que, per Llei, l'administració té la obligació de garantir ajuda a les persones que perillin de quedar-se al carrer.

L'Ajuntament demana respecte per a la seva tasca

L'Ajuntament va recordar que "la proposta professional plantejada en relació al cas exposat s'ha fet després d'una valoració de les necessitats de la persona i els recursos disponibles, cercant la solució més adequada possible a la seva situació i les seves circumstàncies, que no són les que exposa la PAHC Bages", però que no pot donar a conèixer per respecte al secret professional. Alhora, va demanar a la PAHC "poder disposar d´un marc de diàleg sostingut en el temps, establint acords i formes de coordinació estables i regulars que possibilitin parlar de situacions i necessitats més enllà dels casos particulars. El respecte al treball que realitza l'Ajuntament, de forma professionalitzada, defugint d´actituds de pressió i fins i tot de desqualificació" i "el respecte i la voluntat de cercar la màxima complicitat possible amb l'administració més propera als ciutadans, l'Ajuntament, en el diàleg amb les administracions competents en matèria d´habitatge per poder solucionar els reptes que té la ciutat".

Va destacar, així mateix, que "l'Ajuntament de Manresa treballa per facilitar l'acollida i, en el cas de serveis socials, per trobar el recurs més adequat per a cada persona, sigui o no a la ciutat. Per aquest motiu, la paraula 'deportació' no defineix ni interpel·la aquest Ajuntament", referint-se a un comunicat que va fer la PAHC en el qual deia que no acceptaria "la deportació" del Zadik .