La regidora de la CUP Gemma Tomàs va culpar en el ple municipal celebrat ahir “els partits d’aquest equip de govern de les retallades en sanitat constant que porten a la mort a persones, concretament a Manresa”.

La regidora de la Candidatura va demanar si es podia fer públic o debatre el nombre de morts a causa de les retallades i les privatitzacions en la sanitat pública.

Tomàs feia referència d’aquesta forma al cas denunciat per Acció Lila sobre la mort d’una dona a Manresa abans que el metge la pogués visitar. Li havien donat la visita d’urgència a cardiologia per al cap de set mesos.

L’origen és la queixa apareguda a la versió digital de la secció d’opinió de El Periódico dimarts del fill d’una usuària que explicava que la seva mare va anar al metge el 15 de juliol del 2016 i li van donar visita d'urgència de Cardiologia pel 16 de febrer del 2017. No va poder esperar i va morir el 19 d'octubre del 2016.

L’usuari assegurava que el tracte de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa va ser excel·lent, “però ella no va arribar a temps a la visita. Si algun ciutadà té una urgència, potser podria fer servir la seva hora. Ella ja no hi podrà anar”, deia.

Nou Pla de Salut

La intervenció de Tomàs al ple la va fer quan es debatia el dictamen sobre l’aprovació d’inici dels treballs d’elaboració del nou Pla de Salut 2017-2020.

Sobre el Pla de Salut encara vigent, la regidora de la CUP va constatar que no s’havien ampliat els serveis funeraris municipals com, per exemple, amb un crematori.

També va fer referència al fet que no s’hagués pogut tirar endavant l’equipament residencial que la Fundació Sociosanitària de Manresa volia dur a terme al sector de la nova Parada. I, segons el seu punt de vista, tampoc s’havia vetllat pel compliment de les ràtios de professionals de la salut.

Per a Tomàs, si els plans locals han d’acabar sent paper mullat “pot ser ens caldria repensar el que estem fent”. Malgrat tot això, la CUP va votar a favor de posar en marxa els treballs per elaborar el nou pla de salut. El punt de l’ordre del dia es va aprovar per unanimitat.