Intens estira-i-arronsa, ahir, entre la PAHC i l'Ajuntament. El motiu: la resolució del cas d'una persona que s'ha quedat sense sostre, una de les dues per les quals fa poques setmanes ja hi va haver un altre episodi de tensió. Una trentena d'activistes de la plataforma antidesnonaments van portar el seu malestar al ple municipal mentre se celebrava. S'hi van estar mitja hora. Van cridar «sí se puede» d'esquena al consistori per expressar que si ell els dóna l'esquena, ells també la hi donen.

Zadik és un ciutadà magribí que fa vuit anys que viu a Manresa, si bé ha passat alguna temporada fora per treballar, i que està empadronat a la ciutat fa dos mesos, segons va explicar la PAHC. Va remarcar que està molt malalt, que té al·lèrgies i problemes respiratoris. No té casa i ha estat vivint un mes a l'alberg del Carme, aconseguit després d'un tancament de la PAHC, però la proposta que li fa Serveis Socials és, novament, que vagi a un alberg de Barcelona. Ell no hi vol anar perquè diu que a Manresa hi té la metgessa i una mica de xarxa, i la PAHC defensa la seva posició.

Com que ahir se li va acabar el mes a l'alberg del Carme, la PAHC va demanar a l'Ajuntament que li allargués l'estada un mes més mentre ells li trobaven un lloc on viure a Manresa, ja que «l'administració i el mercat són incapaços de fer-ho», van lamentar. En cas contrari, van amenaçar de quedar-se a dormir a la plaça Major, després que l'Ajuntament evités, al matí, que fessin la roda de premsa al vestíbul de l'ajuntament i s'hi atrinxeressin, com van fer el 16 de gener passat per aconseguir el mes a l'alberg per a Zadik i per a una altra ciutadana a qui ja han trobat un habitatge en un dels blocs que tenen ocupats.

Al migdia i a la tarda, una petita delegació de la PAHC es va reunir amb els regidors Àngels Santolària (Acció Social), Joan Calmet (Barris i Habitatge) i Olga Sánchez (Seguretat Ciutadana), que els van oferir dotze dies més a l'alberg per a Zadik i acompanyar-lo a l'alberg de Barcelona perquè el conegui.

A 2/4 de 7 de la tarda, una trentena d'activistes es van trobar a la plaça Major per decidir què feien. Al final, van entrar al ple. De sortida, van explicar que acceptaven els dotze dies per a Zadik perquè està molt delicat, motiu pel qual van acabar descartant la idea de quedar-se a dormir a la plaça.

L'Ajuntament demana respecte

Al matí, l'Ajuntament va emetre un comunicat per manifestar que «la proposta professional plantejada s'ha fet cercant la solució més adequada possible a la seva situació i les seves circumstàncies, que no són les que exposa la PAHC Bages», però que no va exposar per «mantenir el secret professional».

Va demanar a la plataforma «respecte al treball que realitza l'Ajuntament, de forma professionalitzada, defugint actituds de pressió i fins i tot de desqualificació» i «un diàleg sostingut en el temps» i no puntual.