L'Olga Conde és mestra d'infantil a l'escola Sant Ignasi de Manresa i fa poques setmanes va haver d'actuar ràpidament quan un dels seus alumnes, de tan sols tres anys d'edat, va patir una reacció al·lèrgica greu mentre menjava sopa de peix. Era la primera vegada que es trobava amb un cas similar i admet que va patir molt. El seu cas és cada cop més usual a les aules de les escoles. De fet, el nombre de persones amb al·lèrgia creix un 5% cada any a la Catalunya Central, i l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa atén cada any 600 casos nous de nens derivats per estudi d'al·lèrgia. Les principals causes, segons ha explicat a l'ACN l'al·lergòloga d'Althaia, Laia Ferré, són l'entorn, les condicions del món occidental, amb menys malalties infeccioses, i la predisposició genètica. Per aquest motiu, Althaia organitza xerrades dirigides al professorat amb l'objectiu d'aclarir dubtes i esvair pors.

A la cuina de l'escola Sant Ignasi de Manresa hi ha penjats cinc menús diferents: el normal, sense ou, sense lactosa, sense gluten i sense fruits secs. A l'hora de fer el dinar han de tenir en compte les diferents al·lèrgies i intoleràncies, i reconeixen que cada cop és més complicat perquè creix el nombre de nens afectats. De fet, a la Catalunya Central les dades de persones afectades per algun tipus d'al·lèrgia és "bastant elevada", segons ha explicat l'al·lergòloga d'Althaia, Laia Ferré.

El fet que es tracti d'una zona on hi ha molta predominança de pol·len fa que hi hagi molts més nens al·lèrgics ambientals i, secundàriament, també amb al·lèrgies alimentàries ja que, segons Ferré, són dues malalties que s'associen molt freqüentment. L'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa atén cada any 600 casos nous de nens amb sospita d'al·lèrgia. Una dada que significa un increment de l'ordre del 5% anual. "Són patologies cada vegada més complexes perquè cada cop hi ha més persones amb més d'una al·lèrgia alhora", ha explicat Ferré. La doctora ha apuntat que és difícil trobar un nen amb només una única al·lèrgia alimentària. Per tant, a més d'augmentar en nombre de casos, també s'incrementa la complexitat de les patologies.

Una al·lèrgia alimentària és una resposta immunològica exagerada de l'organisme. Qualsevol aliment pot causar reacció al·lèrgica, però els més comuns són la llet, els ous, la fruita, la fruita seca, el peix i el marisc. "Hem perdut la por a l'adrenalina"El fet que les al·lèrgies siguin cada cop més usuals entre els nens preocupa les escoles, que han d'estar molt pendents a l'hora d'oferir aliments.

La principal por, segons ha explicat la mestra d'infantil de l'escola Sant Ignasi de Manresa, Olga Conde, és el fet de saber reaccionar davant d'un episodi d'al·lèrgia greu. "Una cosa és tenir la teoria escrita en un paper i l'altra és aplicar-ho quan la vida del teu alumne està en risc", ha explicat. Fa poques setmanes que Conde va haver de reaccionar davant d'una al·lèrgia greu, i admet que va patir molt "perquè sí que tenia la teoria, però en aquell moment no em podia posar a llegir l'informe".

Per aquest motiu, la Fundació Althaia organitza cada any xerrades dirigides als professors per tal d'explicar-los com cal reaccionar. L'última sessió va mostrar l'interès del professorat, ja que hi van assistir més d'una setantena de professionals. Conde ha assegurat que la jornada va ser molt profitosa i ha explicat que, gràcies a la pràctica, "hem perdut la por a l'adrenalina".

Saber reaccionar

Les reaccions al·lèrgiques greus "són les menys freqüents", segons Ferré. Tanmateix, la doctora avisa de la importància de saber reaccionar, ja que una crisi greu pot arribar a ser mortal. En un cas greu, si ja està diagnosticat, Ferré ha explicat que el nen ja té un 'kit d'emergència' on hi ha adrenalina. "Normalment el que fem és prescriure uns bolígrafs que ja tenen la dosis predeterminada i que són d'aplicació molt ràpida i molt fàcil. En cas que el nen comenci a ofegar-se o a marejar-se després d'ingerir un aliment al qual és al·lèrgic, el primer que cal fer és posar l'adrenalina, és el que salva la vida", ha afegit. En cas que el nen no hagi estat diagnosticat, Ferré explica que el primer que cal fer és trucar al 112, però si a l'escola ja hi ha algun nen que té 'kit d'emergència' amb adrenalina, està bé fer-la servir encara que sigui d'un altre nen. "El més important és saber identificar una reacció al·lèrgica greu, que el nen s'ofega i no respira bé, i saber administrar-la", ha explicat.En aquest sentit, Ferré ha assegurat que, "igual que si un nen té febre, tot mestre sap com ha d'actuar, davant d'una reacció al·lèrgica, els mestres també han de tenir els mínims coneixements, ja que les reaccions al·lèrgiques greus són potencialment mortals".