El pregó que l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va pronunciar per la Festa de la Llum divendres passat al saló de plens porta cua. El PSC primer, i la CUP després, van acusar Junyent d'utilitzar el pregó institucional per atacar els moviments socials. Ahir la portaveu del govern municipal, Àuria Caus, va negar aquestes acusacions i va expressar tot el seu suport i el seu respecte a aquests moviments socials.

Al tram final del pregó institucional de la Llum Junyent va afirmar, parlant d'educació, democràcia i demagògia, que «tots tenim al cap exemples d'organitzacions o grups de pressió que actuen amb actituds pràcticament coercitives, basant-se en proclames o prejudicis ideològics, i deixant de banda la veritat i la realitat. Confio que tots plegats siguem capaços de fer tornar el seny i de reconduir la situació». El PSC hi va veure un atac a la PAHC, que el dia abans va protagonitzar un enfrontament amb l'Ajuntament (vegeu Regió7 d'ahir), i ahir la CUP va qualificar les paraules d'inadmissibles i «fora de lloc en un acte festiu com el pregó de la Llum».

Per a la portaveu del grup municipal, en canvi, és una polèmica estèril. Les paraules de l'alcalde eren una «reflexió genèrica» a partir de la intervenció que va fer el pregoner sobre la postveritat que «anava més enllà de l'àmbit estrictament manresà». Segons Caus, el PSC «deu saber per què ha atribuït aquesta intencionalitat a l'alcalde i per què va suposar que es referia a la PAHC».

El govern «valora molt positivament la importància del paper que tenen els moviments socials», ha assegurat a través d'un comunicat, i rebutja «que hagi tingut cap intenció d'atacar-los, de fer una utilització partidista del pregó o d'anar contra ningú». Finalment anima les forces polítiques del consistori a «seguir treballant amb una actitud crítica i constructiva per superar els reptes que tenim al davant».

Poc després de les declaracions de la portaveu, el president del Grup Socialista, Felip González, es va mostrar «encantat» que l'Ajuntament valori positivament la importància dels moviments socials. Va dir que ho hauria pogut dir al pregó, i que «quan critica l'alcalde és una reflexió genèrica, quan ho fem l'oposició és una polèmica estèril».