Els serveis d´atenció primària d´Althaia atenen una trentena de persones que volen deixar de fumar. Aquest curs s´ha ampliat a dos els grups del programa de deshabituació al tabac als centres de primària que gestiona la fundació. Es tracta del CAP Barri Antic, on ja n´hi havia un, i el que s´hi ha afegit del CAP Les Bases.

Segons la Fundació Althaia, l´atenció primària, la porta d´entrada al sistema sanitari, és un recurs immillorable d´intervenció pel que fa al tabaquisme.

Les persones que volen deixar de fumar no sempre decideixen fer-ho assistint a una intervenció grupal. Aquelles persones que sí que ho fan solen trobar-les útils i obtenen una ajuda valuosa. El grup permet intercanviar coneixements, opinions i vivències, que contribueixen al canvi d'actitud de les persones mitjançant l´acceptació, la reflexió i la proposta d'alternatives.

La intervenció en grups inclou tècniques psicològiques en combinació amb fàrmacs. Aquests programes s´han mostrat eficaços, segons Althaia, que treballa amb grups de tabaquisme des del 2014 seguint la guia del programa d´Atenció Primària Sense Fum.

L´addicció al tabac presenta diferents nivells de gravetat. Hi ha qui pot deixar de fumar sense ajuda especialitzada, i altres que necessiten el suport de professionals de la salut o des d´una farmàcia. Els casos més severs, que porten molts anys fumant, han intentat deixar-ho sense èxit o se senten incapaços, de fer-ho, necessiten una intervenció especialitzada.

Al Bages, berguedà i Solsonès, la Unitat de Tabaquisme d´Althaia és la que s´ocupa d´oferir aquest nivell d´atenció més especialitzat, amb psicòlegs especialitzats en aquest àmbit.

La Xarxa d´Atenció al Tabaquisme de la Catalunya Central ha elaborat un catàleg que recull tots els recursos i els diferents nivells assistencials als quals es poden adreçar els ciutadans que volen deixar de fumar.