El POUM és un instrument d'ordenació integral del municipi que ha de permetre planificar-ne el desenvolupament i que, per tant, afecta directament el conjunt de la població de Manresa i també el seu entorn immediat.

El planejament vigent correspon al 1997, i el 2009 va esgotar tots els terminis. La vigència del nou pla serà de divuit anys.

El model de treball per al seu desenvolupament que es va triar va ser el d'un equip mixt format pels tècnics de l'empresa consultora Gamma d'Arquitectura, amb l'arquitecte i urbanista Mauro Mas al capdavant -contractada per un import de 58.000 euros fins a l'aprovació provisional del document- i tècnics d'urbanisme de l'Ajuntament. L'oficina del POUM és al carrer d'Amigant.

Es va començar a redactar a mitjan 2012. Feta l'aprovació del pla d'avanç pel ple municipal, el juliol del 2013, i l'aprovació inicial, el març del 2015, la propera fase, la que se superarà al ple del dia 30, serà l'aprovació provisional, resoltes les al·legacions (en va rebre un total de 341). Després, el document s'enviarà a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat perquè sigui aprovat de manera definitiva per aquest organisme, amb prescripcions puntuals que no exigeixen un nou tramit d'informació pública, però sí la redacció d'un document refós. Un cop l'Ajuntament hagi verificat el text refós, aquest es trametrà de nou a la Comissió Territorial d'Urbanisme per tal que procedeixi a la seva publicació al DOGC, moment en el qual el nou planejament ja serà executiu.