L'institut del Xup de Manresa serà un dels vuit nous centres d'educació secundària que es posaran en funcionament el curs vinent a Catalunya, tal com ha confirmat aquest dilluns Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament, durant la presentació de la preinscripció escolar.

El centre -batejat com a Institut Manresa Sis- ocuparà un espai cedit per l'escola de primària Muntanya del Drac i és una de les prioritats del Govern de la Generalitat, al costat de l’Institut Viladecans, l’Institut Ca l’Arnús a Badalona, l’Institut Marti Pous a Barcelona, l’Institut d’Alpicat, l’Institut de les Cinc Sènies a Mataró, l’Institut de Miami Platja a Mont-roig del Camp i l’Institut Can Periquet a Palau Solità i Plegamans.

També s'obriran set noves escoles: a Barcelona Eixample 1, Eixample 2, Cartagena, Anglesola, Gràcia i Flor de Maig, i, a Montgat, l’Escola de Montgat (1P3). I hi hauran sis nous instituts escola: l’Institut Escola de Gavà Mar per transformació de l’Escola Gavà Mar, l’Institut Escola Trinitat Nova a Barcelona per fusió i integració de les escoles Sant Jordi i Sant Josep Oriol i de l’Institut Roger de Flor, l’Institut Escola Antaviana per transformació de l’Escola Antaviana a Barcelona, l’Institut Escola El Til·ler per transformació de l’Escola Bernat de Boïl a Barcelona, l’Institut Escola Torre Queralt per transformació de l’Escola Torre Queralt a Lleida, i l’Institut Escola Mediterrània per transformació de l’Escola Mediterrània a Tarragona. La creació dels instituts escola consolida un model d’escolarització per donar resposta a l’abandonament escolar o a la situació geogràfica.