La CUP de Manresa ha manifestat en un comunicat el seu malestar davant la propera construcció d'un crematori de titularitat privada al polígon de la Plana del Pont Nou de Manresa. La CUP creu que la gestió per part de l'equip de govern municipal d'aquest afer ha estat molt opaca, i es considera «doblement enganyada».

En primer lloc, la CUP creu que la construcció del crematori menysté l'acord al que s'havia arribat al Consell Comarcal del Bages, on es va aprovar una moció de la CUP que preveu la creació d'una comissió d'estudi dels serveis funeraris a nivell comarcal. Tot i que la moció no impedeix cap maniobra dels ajuntaments, la CUP entén que sí que representa un cert compromís, i no entén que el departament de Territori de l'ajuntament, encapçalat per Marc Aloy (que és també el responsable comarcal de la mateixa àrea), ignori per complet un acord pres pel Ple del Consell Comarcal. La CUP, tal i com va deixar palès a la moció aprovada, creu que la gestió pública dels serveis funeraris és la solució per acabar amb l'actual negoci de la mort, transformant els beneficis privats en recursos públics, de manera que es redueixin els costos per a les famílies.

Tot i que la CUP creu que un crematori és una infraestructura molt important i necessària per a la comarca, ja que facilitaria molt la incineració i eliminaria la necessitat de desplaçar la cerimònia fora de la Catalunya Central, el comunicat deixa clar que es tracta d'una oportunitat irrepetible per a revertir la tendència ultraprivatitzadora dels serveis funeraris a la ciutat i a tot el Bages. La formació rupturista entén que aquest és el rerefons de la moció aprovada al CCB, i per tant creu que el compromís dels grups comarcals, tot i no dir-ho explícitament, anava en la direcció de no facilitar més iniciatives privades a cap municipi fins que no s'enllestís l'informe de la comissió comarcal. Per això la CUP no entén que ara l'equip de govern CDC-ERC actuï unilateralment oblidant la pretesa vocació de capitalitat comarcal, i tot plegat abans que la comissió hagi començat a treballar de debò (tot i que la moció es va presentar al setembre del 2016, la comissió s'ha reunit una sola vegada i només per recollir informació).

D'altra banda, la CUP recorda que els dictàmens de modificació del Pla Parcial del Pont Nou han passat per diversos plens municipals i per les corresponents comissions informatives. Tot i les demandes expresses dels partits de l'oposició, l'equip de govern no va informar en cap moment de la intenció de construir un crematori. Tot i que la CUP i altres grups municipals ja es temien que les modificacions eren un «vestit a mida» per a algun promotor, Marc Aloy no va explicitar mai que la intenció fos la construcció de la infraestructura funerària. Per tant, la CUP creu que l'equip de govern ha amagat intencionadament una informació importantíssima, que de ben segur hauria influït en el posicionament de diversos grups municipals durant la votació del dictàmen.

Per tot plegat, la CUP acusa l'equip de govern CDC-ERC de manca de transparència i de nul·la voluntat de diàleg, i assegura que fets com aquests (que no són aïllats i que s'han repetit al llarg de la legislatura) posen en perill la necessària confiança institucional entre els diferents grups municipals i l'equip de govern.