El PSC de Manresa és el primer grup de l´oposició a l´Ajuntament que ha avançat la seva intenció de vot en l´aprovació provisional de la revisió del Pla General d´Ordenació Urbana (POUM). Un document que es debatrà en sessió plenària extraordinària convocada pel dijous 30 de març.

Els socialistes -que el març de 2015 en l´aprovació inicial es van abstenir- consideren que «s´han introduït canvis suficients com per evolucionar cap a un sí», ha afirmat el President del Grup Municipal del PSC, Felip González.

L´equip de Govern del consistori (CDC-ERC) suma així el suport socialista a la proposta de POUM en el seu darrer tràmit local.

Segons González, «un cop analitzades les variacions introduïdes en el document, considerem que, tot i que no al 100%, sí que han quedat incorporades una bona part de les aportacions fetes pel PSC al llarg de tot aquest temps de treballs i negociació, tant en el tràmit d´al·legacions, com al llarg dels dos darrers anys de reunions de la comissió política de seguiment».

«No és el document que hauríem liderat des del PSC; però és un document millor que el que en el seu dia no va aconseguir el nostre suport». «El POUM final incorpora aportacions de tots, no totes les que tots hauríem volgut, però sí bona part de les que tots hem fet», ha conclòs González. El comunicat del PSC Manresa detalla alguns exemples d´aquests canvis «a millor».

Més habitatge de protecció oficial

El document definitiu passa a garantir, per exemple, un tant per cent d´habitatge de protecció oficial que es situa finalment en el 33% del total construïble quan, en anteriors documents, havia arribat a ser només del 10%.

També «repesca reserves d´equipament que en el POUM aprovat inicialment es requalificaven. Un dels més destacats: una part del Centre Hospitalari que, passa de requalificar-se com a residencial en la seva totalitat a mantenir-se com a equipament en un 60%». I es recuperen altres reserves d´equipament que s´havien volgut requalificar i que el document final reconsidera mantenir com reserva pública: en concret tres solars a Bufalvent, al sector de les Bases de Manresa, i a Els Trullols, entre altres. A la Casa Amigant, a tocar de la Plaça Major, s´amplien els usos possibles però es descarta la requalificació com a residencial.

Carrefour, ni ampliació ni benzinera

Carrefour, ni ampliació ni benzineraUna altre de les al·legacions presentades pel PSC (coincident amb les de totes les associacions representatives del comerç, la FAVM, i altres partits i particulars) que han estat acceptades anava en la línia d´impedir una ampliació quasi gratuïta de la superfície comercial en planta baixa que el POUM inicial de 2015 atorgava al Carrefour de Els Trullols.

En el document final, en canvi, es recupera el planejament de 1997 en aquest àmbit que no només no contempla l´esmentada ampliació de superfície comercial en planta baixa sinó que, finalment, tampoc atorga a la multinacional l´ampliació d´usos per fer una benzinera.

Negociar amb el Bisbat d´igual a igual

Negociar amb el Bisbat d´igual a igualUn últim exemple de les aportacions del PSC al nou document de POUM va sorgir de la polèmica generada ara fa uns mesos quan el Bisbat de Vic va anunciar que quedava en suspens el contracte signat entre la FSSM i la comunitat de les monges Caputxines del Convent del carrer Talamanca per construir un equipament per a gent gran.

El PSC va plantejar al Govern de CDC-ERC la necessitat que el nou planejament no incorporés finalment els beneficis urbanístics que s´havien fixat en l´aprovació inicial arran d´aquell acord de benefici públic i de consens que ja no estava gens clar que es pogués desenvolupar.

Aquest fet, en opinió del PSC, «no hauria d´entorpir les negociacions presents i futures amb el Bisbat». Es tracta, segons Felip González, «de continuar parlant sobre el tema entre FSSM, Ajuntament i Bisbat, però d´igual a igual. Si hi ha acord, ja tramitarem una modificació puntual del POUM.

Però, si el nou acord no es produeix, com a mínim el Bisbat no es podrà beneficiar d´una requalificació dibuixada per fer possibles uns pactes que ja no hi són. Per garantir-ho, es torna a la casella de sortida en planificació urbanística en aquest àmbit, i es manté la qualificació únicament d´equipament religiós estipulada en el planejament de 1997».