Antònia Torra, de 73 anys, era una de les participants de més edat en la Primera Cursa de La Dona d´ahir a Manresa. Va córrer, però al seu pas. Les seves filles Maria i Sita Salido, un nét i una néta anaven al seu ritme perquè volien arribar totes juntes a la meta. Va ser un petit homenatge a la matriarca i a la seva manera de reivindicar la igualtat de gènere, amb la dona que sempre ha procurat pel benestar familiar. Va ser més que una prova esportiva. La cursa va esdevenir, sobretot, una experiència que volien compartir els membres femenins de diferents famílies i grups d´amigues.

La participació va superar les previsions. Amb uns sis-cents corredors -la immensa majoria dels quals eren dones- la cursa va ser una autèntica festa i un repte organitzatiu. «Comptàvem, al principi, que vindrien unes 200 persones, però aviat vam superar aquesta xifra gràcies al boca-orella. Tot i això, l´organització ha estat bona i hem pogut atendre tots els que hi han volgut participar», explicava Esteve Camps, coordinador de la prova i un dels socis de Vela Club Fitness, que ha organitzat l´esdeveniment esportiu juntament amb l'Ajuntament de Manresa, l'Elena Vers Estudi de Pilates i SIAD. La cursa tenia un caire molt popular i hi havia persones de totes les comarques de la Catalunya Central.

Va ser un recorregut de cinc quilòmetres que començava a la plaça de les Oques i passava per la plaça d´Espanya fins arribar a Crist Rei. A partir d´aquí, es dirigien per la prolongació de Guimerà, Carrasco i Formiguera, la Font del Gat fins al carrer de la Concòrdia fins arribar a l´Avinguda Universitària i tornar al punt de sortida. Les cames més ben preparades van aconseguir acabar en poc més de quinze minuts. Marc Moreno, de 27 anys i del Club Atlètic Igualada, va ser qui va arribar primer, en 18 minuts 13 segons. La primera dona va ser la corredora Meritxell Calduch, que ha guanyat en dues ocasions la Cursa de la Dona de Barcelona, i el seu temps va ser de 20 minuts i 27 segons. La segona dona de la classificació va ser Iveth Camus, de Santa Margarida de Montbui. El Consell Esportiu hi va col·laborar amb el cronometratge de la cursa.

El gran gruix de participants va trigar entre 30 i 40 minuts a finalitzar el circuit. En arribar, els corredors podien degustar fruita i galetes per recuperar les forces, però la gran majoria es va acabar concentrant davant del food truck que Cafès del Bages tenia a la mateixa plaça de les Oques per a l´ocasió. Tot i que els participants que van acabar en les primeres posicions tenien el repte d´assolir una bona marca, la majoria van fer els cinc quilòmetres de recor-regut per gaudir del matí, i per aquest motiu es veien algunes mares amb el cotxet del nen o fins i tot un grup d´amigues que s´autogravaven en vídeo amb el telèfon mòbil mentre corrien.

Maria Josep Iriarte, de Manresa, va córrer amb la seva germana, la neboda i la mare. «Normalment participem en curses, però per separat, avui hem decidit anar juntes, amb la nostre mare, que ha anat al seu pas. Ha estat una gran experiència», comentava. Eren les vivències individuals i familiars d´ahir. Una hora després d´haver començat la cursa, una àvia de 63 anys i de Martorell, Consuelo Cervero, va arribar amb el seu nét de quatre, Arnau Ramon, amb la satisfacció d´haver corregut agafada de la mà del nen que no pas d´haver arribat a la meta. «No participo en gaires curses, però em feia gràcia anar amb el meu nét», explicava.

Satisfacció entre els participants. No només perquè Manresa hagi acollit la Primera Cursa de la Dona, sinó també per la bona organització de la prova. «Estava molt ben senyalitzat i et trobaves voluntaris indicant per on havies de passar», comentava Maria Soler, de 25 anys, que va córrer amb amigues. «Estem molt contents perquè veiem rostres de satisfacció i no hi ha hagut cap incidència», deia una de les organitzadores de l´esdeveniment esportiu, Elena Vers.

Abans de les 10 del matí, l´hora d´inici de la cursa, la temperatura era de 4 graus. Però moltes de les corredores van entrar en calor amb una classe de zumba de deu minuts, abans del tret de sortida.

El regidor d´Esport -i Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, va participar-hi amb les dues filles. «L´esport combina amb molts àmbits i avui he pogut explicar a les nenes que aquesta prova es va fa per reivindicar la igualtat de gènere», afirmava.