Els números vermells tornen a l'Ajuntament de Manresa.

Després que l'any passat el govern municipal anunciés cofoi que per primera vegada des de l'any 2006 s'havia aconseguit tancar el pressupost municipal del 2015 amb números positius, les tornes s'han girat.

El tancament de caixa del pressupost del 2016, presentat pel regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, i la portaveu del govern de CDC i ERC, Àuria Caus, mostra un dèficit acumulat d'1,5 milions d'euros.

Sala ha explicat que si bé l'any passat s'havia aconseguit eixugat el dèficit acumulat que havia anat arrossegant l'Ajuntament els anys anterior, la diferència en positiu va ser molt modesta de només 11.646 euros. El nou tancament de caixa ha demostrat que una flor no fa estiu i en comptes de ser el primer pas d'una tendència a un ajuntament amb superàvit, les xifres del tancament del pressupost del 2016 mostren que s'ha generat un dèficit acumulat d'1,5 milions d'euros.

El regidor d'Hisenda ha explicat que, tot i que en economia no es poden fer previsions concloents, el dèficit acumulat podria no quedar absorbit només en un exercici. El que sí es va atrevir a assegurar és que quan es presentin els números l'any que ve serà menor que l'actual.

8 milions en provisió d'insolvències

Sala ha justificat el dèficit acumulat per l'impacte que la crisi econòmica ha tingut en la capacitat dels ciutadans i les activitats econòmiques de pagar els tributs municipals. Això ha generat un efecte bola de neu i cada cop cal que les provisions per insolvència siguin cada cop més elevades. En aquests moments superen els 8 milions d'euros, quan en una situació de bonança econòmica aquestes provisions podien ser d'un milió i mig.

Això afecta la quadratura dels números, però segons el regidor d'Hisenda la situació anirà evolucionant positivament i "igual que ara ens resta després ens sumarà".

Sala i Caus han volgut deixar ben clar que a banda de la provisió d'insolvència, un aspecte sobre el qual el govern no té capacitat de maniobra perquè ve marcada per l'antiguitat dels deutes de ciutadans i empreses amb l'Ajuntament, la resta de paràmetres mostren la bona salut econòmica de l'Ajuntament.

Paràmetres com el pagament a proveïdors, que enguany també se situarà en els seixanta dies legals de mitjana, i, sobretot, l'evolució de l'endeutament que baixa fins als 55,3 milions. Per primer cop des del 2005, l'endeutament viu se situa per sota dels 60 milions d'euros.

Tal com s'ha explicat en la presentació de la liquidació, és principalment la provisió per insolvències, que enguany s'incrementa de gairebé 1,3 miions d'euros, fins als 8,5 milions, el principal causant d'aquest desajust final.

Josep Maria Sala ha explicat que, d'acord amb les normatives pressupostàries, cada any cal fer una provisió per insolvències dels exercicis anteriors, per cobrir els deutes tributaris per cobrar. La llei preveu que la provisió ha de ser progressiva.

En el cas d'aquest exercisi, des del 5%, per als deutes de 2016, fins al 100%, per als deutes del 2012 i anteriors. Enguany, doncs, s'ha hagut de provisionar la totalitat de deutes tributaris amb l'Ajuntament de 2012, un any especialment dur de la crisi a Manresa, que va generar molts impagaments.

El regidor d´Hisenda ha reconegut que "el principal handicap d´aquest tancament ha estat aquesta provisió per insolvències, fruit de les dades de morositat, que han desajustat el romanent de tresoreria"

Sala ha reconegut que "la xifra de morositat en aquest moment és molt alta", de 8,5 milions, quan en condicions normals podria estar a 2 milions o per sota. La clau, ha dit, ha estat "que s´ha hagut de provisionar el 100% els imports incobrats de l´any 2012 i anys anteriors quan la situació financera dels ciutadans era més dura".

Tot i això, el regidor ha assegurat "que amb les dades que tenim en aquests dos darrers anys, la situació ha millorat sensiblement i de cara a l´any 2018 aquesta xifra de morositat baixarà i repercutirà de forma positiva en les finances municipals i ens situarà en una fase de més confortabilitat".

Coeficient d'endeutament

Sala i Caus van remarcar la consolidació de la tendència a la baixa del coeficient d´endeutament, que se situa al 78% i baixa per primer cop del 80% des del 2001, després d´haver superat el 120% fa només 5 anys.

Continua la retallada de l´endeutament de l´Ajuntament de Manresa, que a 31 de desembre de 2016 se situava en un coeficient del 78,75% (9 punts menys que un any enrere) i que ha baixat del 80% per primera vegada des del 2001. El 2012, aquest coeficient era del 122%. També l´endeutament viu (la xifra global de diners que l´Ajuntament deu) se situa en xifres similars a les d'abans de la crisi i baixa per primer cop des del 2005 dels 60 milions d'euros.

Sala també ha expressat la seva satisfacció pel tancament d´un exercici positiu pel que fa al resultat del pressupost ajustat corresponent , i que ha situat el coeficient d´endeutament per primer vegada des de l´any 2000 per sota del 80%, concretament en el 78,75%.

Sobre aquest punt, el regidor hi ha afegit que confia que, aquest mateix estiu -entre juliol i setembre-, aquest endeutament estarà per sota del 75% i, per tant, "es podrà aconseguir l´informe favorable del departament de Política Financera de la Generalitat per accedir a crèdit bancari per al pla d´inversions de la ciutat". Sala també ha valorat de forma molt positiva "el fet que en aquests moments podem garantir el pagament a proveïdors a 60 dies, tal com ja vam aconseguir l'any passat i podem garantir que continuarà passant aquest any".

Tancament de l'any

El resultat pressupostari ajustat de l'exercici, que és un reflex del funcionament ordinari de l'Ajuntament, és de 528.989,96 euros, inferior al 2,8 milions d'euros del tancament pressupostari del 2015 però amb xifres positives.

Una altra de les dades positives que han destacat el regidor ha estat la xifra d´endeutament viu de l´Ajuntament que ha situat en 55,29 milions, "la millor des l´any 2005". A més, d´aquests 55,29 milions, 49,26 milions són deutes a llarg termini amb els bancs, "una dada positiva que no teníem des de fa més de 12 anys".

Per acabar, el regidor ha manifestat la voluntat de continuar treballant "amb la mateixa línia actual, amb bona prevenció financera i amb un pressupost ajustat al màxim, per donar el màxim de serveis als ciutadans".

Per la seva banda, Àuria Caus també ha fet una valoració "positiva" del tancament del pressupost del 2016 que ha mostrat que el govern municipal ha continuat treballant "com hem fet al llarg de d´aquests dos mandats, amb seriositat, responsabilitat i afany de realisme amb l´objectiu de continuar millorant els comptes municipals i sense deixar d´atendre els nostres compromisos i les nostres obligacions amb la ciutat, i molt especialment amb l´atenció a les persones, perquè garantir el benestar i la qualitat de vida dels manresans i les manresanes és la nostra prioritat. I ho hem fet, complint escrupolosament les obligacions de pagament amb els proveïdors pagant a 60 dies, tal i com ens exigeix la llei".

Per a la portaveu del govern municipal "el resultat d´aquesta feina conjunta des de tots els àmbit de l´Ajuntament és que seguim reduint el coeficient d´endeutament passant del 122% que teníem el 2012 fins al 78% d´aquest 2016; i amb un resultat de l´any que també ha estat positiu en més de mig milió d´euros".

Caus ha assegurat que, "en el que depèn directament del govern, seguim treballant en la línia dels últims anys i els resultats continuen sent positius". També s'ha referit a la morositat, principal causant del dèficit acumulat, i ha recordat que és un aspecte on el govern i l´Ajuntament no hi tenen una incidència directa. La regidora ha confiat que que "aquesta morositat tingui menys incidència sobre els comptes municipals en anys successius".

Podeu consultar tota la informació sobre la liquidació del pressupost 2016 en aquest document.