Un miler de rajoles trencades al primer tram del passeig de Pere III de Manresa converteixen el vial més emblemàtic de la ciutat en un trencadís gaudinià de dimensions gegantines.

A les 600 peces trencades en els laterals (vegeu diari del 14 de març) cal sumar-n´hi unes 400 més a la part central del Passeig, entre la Muralla i Crist Rei.

El primer recompte va ser fet pel servei de manteniment de l'Ajuntament. El segon ha estat iniciativa d´uns ciutadans, habituals del Passeig, que es van fer una pregunta: i a l´andana central què?

Per això, Joan Antoni Pusó, Antoni Alberola i Xavier Invers van prendre paciència i de forma sistemàtica van recórrer la part central comptant-les una a una. Després de fer-ho van comunicar el resultat a Regió7, perquè el pogués sumar a la xifra donada per l´Ajuntament dels laterals del Passeig i així disposar d´una visió global de l´estat del paviment del primer tram de l´artèria central de la mobilitat a peu per la ciutat.

Joan Antoni Pusó, Antoni Alberola i Xavier Invers afirmen que, si bé els laterals del Passeig estan molt malmesos, el centre no es troba en una situació millor.

Tots tres van a passejar gairebé diàriament i «ens vaga veure el mal estat del Passeig», afirma Pusó, que recorda que en els dar-rers trenta anys no s´hi han fet actuacions contundents de millora i això ha fet que la trencadissa de rajoles hagi arribat a un punt que fa rumiar «si això es pot arreglar», perquè pel tipus de peces als laterals és més fàcil intervenir-hi, però al centre l´enllosat és diferent, combina materials i dibuixa formes que o es respecten o caldrà refer-lo de cap a cap.

Pusó, Alberola i Invers creuen que cal decidir si es retira l´enllosat de l´andana central del Passeig, s´aprofita per compactar bé la base i es canvien els centenars de rajoles trencades que hi ha, o s´opta per posar-hi alguna mena de quitrà acolorit. «El que està clar és que no pot continuar així», diuen.

Tots tres fan notar que a còpia d´anar fent pegats el Passeig va perdent la seva idiosincràsia i que fer un plantejament d´illa de vianants però al mateix temps ser un vial amb trànsit rodat i que acull tota mena d´actes comporta que estigui trinxat.L´Ajuntament destinarà abans de l´estiu 20.000 euros per substituir peces trencades

L´Ajuntament ha assegurat que la secció de Manteniment de la Via Pública procedirà a la reparació de les peces dels laterals del primer tram del passeig de Pere III que estiguin trencades.

Afirma que es preveu la seva substitució «abans de l´estiu» amb un cost aproximat de 20.000 euros.

Les mateixes fonts han explicat que durant els darrers anys les actuacions de reparació de peces del Centre Històric i el passeig de Pere III s'han anat efectuant amb una despesa de 15.000 euros l'any.

La majoria de rajoles trencades són a causa del trànsit de camions que fan tasques de càrrega i descàrrega per als comerços i restaurants que hi ha en aquest punt cèntric de la ciutat. També n'hi ha a causa de les arrels dels arbres.

El resultat són rajoles trencades, que es mouen i es troben a diferents nivells i que, en alguns sectors, a mesura que es camina incòmodament sobre elles van fent soroll perquè estan despreses. En dies de pluja i quan el terra encara no està eixut, esquitxen.

Aquesta situació provoca molèsties als vianants que caminen sobre un ferm inestable i sorollós. El deteriorament del ferm d´aquesta via emblemàtica de la ciutat és creixent.