Votació històrica al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa per aprovar el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa. Amb l'aprovació provisional del document marc de l'urbanisme de la ciutat per als pròxims vint anys acaben 5 anys de treball tècnic i polític per renovar l'encara vigent pla general de 1997. Ara, l'aprovació definitiva és a mans de la Generalitat.

L'aprovació s'ha fet sense cap vot en contra. Tots els grups municipals han votat a favor excepte els tres regidors de la CUP que s'han abstingut tot i que en l'aprovació inicial van votar a favor. Un viratge que ha estat un dels principals motius de controvèrsia de la sessió.

El debat ha començat amb el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, remarcant la significació històrica del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa que es posa a aprovació i que marcarà la fesomia de la ciutat durant les pròximes dues dècades.

Aloy ha destacat que s'han minimitzat les expropiacions per evitar "els disgustos" que va generar el pla urbanístic del 1997, vigent fins ara, en forma de sentències d'expropiació milionàries.

En la seva intervenció ha recordat que el document preveu la transformació de les carreteres de Vic i Cardona i el creixement del parc de l'Agulla, espais clau. Al mateix temps el sòl urbanitzable s'ha vist reduït per incentivar el creixement intern i planifica la consecució de 800 habitatges de protecció oficial.

Ha assegurat que el document "premia la rehabilitació", facilita les operacions per facilitar l'accessibilitat i l'eficiència energètica i amplia el ventall d'usos d'edificis del Centre Històric per facilitar que puguin tornar a tenir vida.

Aloy ha recordat que Manresa té un 21% de pisos buits, el que suposa gairebé 8.000 habitatges buits, dels quals el 18% són al Centre Històric i molts no són rehabilitables. Una realitat a la què el regidor d'urbanisme considera que el nou POUM dóna una resposta adequada.

En els agraïments esmenta els exregidors d'Urbanisme Àngels Mas i Ramon Bacardit i té paraules de record per al tècnic Francesc Mestres, que va morir el maig del 2013, entre molts altres i sense oblidar-se la persona triada per ser director del POUM, Mauro Mas.

Elogis de Davins, DM i C's

Miquel Davins, regidor no adscrit, representant d'UDC, va anunciar ja d'entrada el seu vot favorable al document. Ha assegurat que el document que es portava a aprovació és "el POUM de tots".

Davins destaca l'eix interurbà de mobilitat que dibuixa el POUM amb la transformació de les carreteres de Cardona i Vic. També veu de bon ull la potenciació de la zona del Congost i desenvolupament sector de l'Agulla. Davins, exmembre de l'equip de govern fins que CDC va pactar amb ERC, va assegurar que vetllaria pel compliment del conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat.

En quant al regidor de Democràcia Municipal, Ton Sierra, també ha ofert el seu vot positiu ja que considera que es tracta del document urbanístic "més adequat" que relliga el nucli urbà, dignifica el nucli històric, millora el transport públic "que és un factor primordial". Sierra felicita els "equips tècnics i polítics" que l'han fet possible i assegura que es tracta d'un pla urbanístic "ambiciós, ben pensat i millor estructurat".

El quant al grup municipal de Ciutadans, Miguel Cerezo, creu que es tracta d'un document estratègic que marca en la bona direcció "el camí a seguir".

Fent una detallada valoració, el regidor destaca, entre molts d'altres aspectes, la configuració d'un eix interurbà de comunicació entre Sant Fruitós, Manresa i Sant Joan. Cerezo creu que el POUM facilitarà les actuacions de rehabilitació al Centre Històric i pot ajudar a desencallar moltes operacions.

"Estem d'acord amb gairebé tot el POUM", assegura i agraeix la feina "a totes les persones que han intervingut i ens han deixat participar" en l'elaboració del document.

Els Dolors macrocentre comercial?

Per part del PSC, l'exregidor d'Urbanisme Joaquim Garcia ha argumentat el vot positiu del grup municipal. Pel que fa a política d’habitatge, ha dit, el nou pla general compleix amb la reserva del 30% que li fixa la llei (en l’aprovació inicial ens situaven en un 25%, per sota del límit legal). Ara bé, una ciutat amb la demanda actual d’habitatge, "crèiem que requeria reserves d’Habitatge de Protecció Oficial més elevades. Finalment, aquestes reserves se situen en un 32,32 per cent. Un 37% en el sol urbà ja delimitat, que és el que té més viabilitat de futur immediat".

Segons Garcia, una ciutat més habitable és, també, la que prioritza el comerç de proximitat en el centre històric, la que permet la mixtura entre serveis, comerç i habitatge. Equilibrar les zones comercials grans amb el petit comerç local, que fa una feina bàsica de cohesió. Per això "creiem que no convenia permetre l’augment de les superfícies comercials grans ni la reconversió dels polígons industrials en centres comercials. Hem aconseguit finalment, entre tots, que Carrefour no pugui créixer amb aquest POUM. No hem pogut evitar, en canvi, que el polígon dels Dolors pugui acabar sent un nou macro-centre comercial, massa condicionat per l’actual legislació supramunicipal".

Finalment, el PSC posa de manifest també, que la regulació del què hem anomenat com a nova planta àtic, una construcció a sobre de l’últim pis, "no ens ha semblat mai adequada, tot i que estaríem d’acord en permetre aprofitar l’espai a sota de la teulada per disposar de més superfície en el pis més alt. Al final, hem transaccionat amb una solució de fixar una densitat màxima d’habitatges que limiti aquesta fórmula, per no augmentar el nombre d’habitatges, i donar una mínima dimensió de l’edificació i no permetre petites construccions en les teulades, en una ciutat que ja es prou densa de per si".

La CUP s'absté

Els tres regidors de la CUP han estat els únics que han anunciat que no votarien a favor del document. Tampoc en contra. La regidora Gemma Tomàs ha argumentat l'abstenció de la Candidatura pel canvi de rumb que s'havia donat al document des que el seu responsable és el republicà Marc Aloy i no el convergent Ramon Bacardit.

Tomàs ha dit que el POUM que es portava a aprovació provisional "té aspectes que valorem positivament i alguns que no ens convencen". Ha afegit que es tracta "d'un pla millor del que teníem. És un pla correcte però no el que hauríem fet nosaltres".

La regidora ha agraït la feina de la gent que ha participat en les assemblees obertes per socialitzar el debat. Considera que ha estat "un procés satisfactori i enriquidor amb una comunicació molt fluïda".

Pel que fa als aspectes negatius, Tomàs no creu que estiguin esgotat tots els mecanismes disponibles per ocupar pisos buits abans de desenvolupar solars ni s'havia entès el concepte de decreixement de forma endreçada i sostenible.

La CUP considera que el blindatge de l'Anella Verda seria millorable, critica que hi hagi "un 6% menys d'espais lliures" i que hi ha hagut "manca de voluntat política" a l'hora d'apostar de forma decidida per la configuració d'un gran passeig entre la carretera de Vic i la carretera de Cardona vinculat al trasllat de l'estació d'autobusos de la seva ubicació actual al sector de Prat de la Riba. Una aposta que, des del seu punt de vista, s'hauria d'haver mantingut "tal i com recollia el document en l'aprovació inicial".

A més, Tomàs ha dit que en el document "no veiem la perspectiva de gènere per enlloc, l'Habitatge de Protecció Oficial es limita al que marca la llei i s'hauria pogut fer una feina més d'acupuntura que no s'ha fet al Centre Històric. S'hauria hagut d'incidir en portar més equipaments al Centre Històric" i ha afegit que "és un gran error entendre el turisme centrant-lo en la religió i la Cova de Sant Ignasi".

No ha canviat el pla sinó la CUP

Amb tota l'oposició votant a favor a excepció de la CUP que s'abstenia, el govern no va tenir gaire feina a l'hora de defensar les bondats del document. Així que Jordi Serracanta, per part de CDC, i Marc Aloy, d'ERC, es van centrar en els únics que no votaven a favor: la CUP.

Jordi Serracanta va replicar a Gemma Tomàs que "no ha canviat el document sinó la CUP" per explicar, des del seu punt de vista, el viratge que ha fet la Candidatura des de la votació favorable en l'aprovació inicial el passat mandat municipal amb Adam Majó dintre del grup municipal i la situació d'abstenció actual en l'aprovació provisional.

Per a Marc Aloy, la CUP no ha plasmat el seu argumentari polític en les al·legacions presentades. El polític republicà ha lamentat que la CUP "repeteixi fins a l'extenuació" el mantra que no s'hi veu per enlloc la perspectiva de gènere i repta Tomàs a que concreti mesures concretes i posi sobre la taula 5 mesures concretes perquè sigui un POUM feminista. En el seu torn de rèplica Tomàs va dir que el document era el que era i aquell no era el moment adequat per plantejar les mesures a les què es referia el regidor d'Urbanisme.

Aloy creu que "és absurd" que la CUP digui que "no se sent el document com a seu quan incorpora les seves aportacions". El regidor d'Urbanisme va reiterar que el que es posava a aprovació és un document millor que el de l'aprovació inicial. Ha dit que això li sonava a que "quan l'assemblea no vota el que vull faig un manifest".

Per tot plegat ha demanat a la CUP que es replantegi el vot perquè "el POUM també és seu".

En la votació: 22 vots a favor i 3 abstencions.

ORDRE DEL DIA

Punt únic. Dictamen sobre aprovació provisional, si escau, del Pla d´Ordenació Urbanística Municipal de Manresa (POUM).