Les germanes que viuen al convent del carrer de Talamanca han acusat el bisbat de voler-los prendre la maquinària per fer hòsties per portar-la a una altra congregació. El bisbat ho ha negat.

Les monges van explicar, aquest dimecres, a Regió7 que fa un parell de setmanes va anar al convent un tècnic per inspeccionar la maquinària per fer les formes, que durant dècades ha estat el principal modus vivendi de les monges. El va acompanyar una altra persona, que va fer fotos. Afirmen que hi anaven de part del bisbat, que s'hi va personar el mateix dia, però més tard, en la figura del vicari general, David Compte. Asseguren que no els van dir per quin motiu feien aquella inspecció i que, al cap d'un parell de dies, van rebre una trucada de la priora de les carmelites d'Igualada agraint-los que els donessin les màquines per poder fer elles les formes, la qual cosa les va portar a deduir que la intenció del bisbat era traslladar la maquinària d'un lloc a l'altre. Elles s'hi han negat en rodó, aconsellades per la seva federació. Apunten que de Montserrat i Burgos, per posar dos exemples, els continuen demanant formes, i que encara en farien si el bisbat no hagués expulsat el matrimoni que les feia fins al desembre passat.

El bisbat ha donat una versió molt diferent del tema. Ha informat que, «respecte a la realització de les formes al monestir de Sant Carles Borromeu [nom oficial del convent de les caputxines], el bisbe de Vic ha donat i dóna plena llibertat a les germanes caputxines per procedir com creguin convenient, posant de manifest les diferents opcions que hi ha sobre la taula: que les segueixin fabricant elles, que contractin personal extern o que traspassin el procés de fabricació de dites formes a una altra comunitat religiosa». Quant al fet que, abans que el bisbe donés l'ordre que marxés del convent tothom extern a l'orde, ja hi havia qui feia les formes, ha recordat que «qualsevol opció s'haurà de fer segons la legalitat vigent».

Recordem que les quatre monges que queden al convent, que són molt grans, van acordar cedir l'edifici a la Fundació Sociosanitària de Manresa i que, a canvi, la fundació els va garantir que tindria cura d'elles i que hi faria un equipament per atendre gent gran dependent. La Santa Seu va anul·lar l'acord i va nomenar el bisbe Romà responsable de les caputxines. Amb aquesta autoritat, va ordenar que, amb el 12 de desembre passat com a data màxima, marxés del convent qualsevol persona aliena a la congregació.