El ple extraordinari d´ahir al vespre a l´Ajuntament de Manresa no era normal, i es va notar. Era el darrer en què els grups de l´Ajuntament havien de donar suport, o no, al nou pla urbanístic fent-ne l´aprovació provisional. Després de prop de dues hora i mitja d´exposicions i debat, el document va passar la prova sense cap vot en contra. A banda de l´equip de govern de CDC i ERC, va rebre el suport del PSC, Ciutadans, Democràcia Municipal i el regidor no adscrit Miquel Davins. La CUP, tot i els intents del regidor d´urbanisme, Marc Aloy, per fer-los canviar el sentit del seu vot, es va abstenir.

Després que s´alcessin els 22 braços a favor (sense els tres corresponents a les tres abstencions de la CUP) hi va haver un aplaudiment dels presents que es va repetir un cop l´alcalde Valentí Junyent va tancar la sessió amb un breu discurs en el qual va desitjar que el treball en esquip exhibit en la redacció del pla es repeteixi en altres temes de ciutat.

Ahir, si hi ha quelcom que es va repetir durant les més de dues hores d´intervencions i debat (poc i amb molt fairplay) per part dels diferents grups municipals va ser els agraïments dels uns als altres per la feina feta, i la insistència que aquest no es el Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de cap grup polític sinó de la ciutat sencera. Com a exemple, Aloy va recordar que l´hauran de desenvolupar sis governs diferents, tenint en compte que té recorregut per a vint anys.

Malgrat la placidesa que va marcar el ple, hi va haver algun moment de més pugna, com els protagonitzats entre la CUP i el PSC i Aloy.

Una quinzena de persones van seguir el ple, que va tenir uns convidats inesperats quan cinc persones van irrompre al saló de sessions en la primera ronda d´intervencions i, mostrant pancartes, van cridar durant un parell de minuts proclames contra la desaparició del barri de la Guia que preveu el document.

▶Marc Aloy: el regidor d´urbanisme i encarregat de liderar el POUM en bona part d´aquest mandat, va destacar la transcendència del que s´aprovava ahir. En una llarga exposició en què va repassar els principals elements que configuren el document, va destacar l´aposta per «un model de ciutat compacta», relligada, que «abandona l´expansionisme» i per un desenvolupament urbanístic basat en «la sostenibilitat econòmica», evitant al màxim les expropiacions. En més d´una ocasió va dir que aquest pla és millor que el de l´aprovació inicial, quan el seu partit estava a l´oposició i hi va votar en contra. Va esmentar, per exemple, que es guanyen 30.000 m2 més en equipaments. Sobre el Centre Històric, va recordar que es fixa que tots els àmbits de transformació que hi fan referència es desenvolupin en el primer sexenni.

▶Miquel Davins: el regidor no adscrit va repassar alguns dels aspectes més destacats del document, com el fet que contempli fer aparcament en planta baixa en els habitatges del nucli antic que ho permetin, i l´eix interurbà de mobilitat que dibuixaran la carretera de Vic i la de Cardona per millorar la relació de Manresa amb els pobles veïns. Va agrair «el treball que s´ha fet perquè el POUM sigui de tothom».

▶Ton Sierra: el regidor de Democràcia Municipal, que va rellevar Dídac Escolà quan aquest va plegar i que, per tant, ha quedat bastant al marge de la redacció del pla, tal i com va reconèixer, va aprofitar la seva intervenció per criticar la construcció desenfrenada d´altres èpoques i per celebrar que el POUM vagi en la direcció contrària.

▶Miguel Cerezo: tot i que Cs va votar a favor, en la seva exposició Cerezo va va apuntar alguns aspectes que va dir que els grinyolaven, com la important inversió econòmica que requerirà el pla per integrar els FGC a la trama urbana. Aloy li va respondre que qui pagarà, com a propietari del sòl i titular del servei, seran la Generalitat i FGC.

▶Quim Garcia: el veterà regidor del PSC, que va repassar els motius que els van portar a abstenir-se en l´aprovació inicial, va explicar que els seu grup havia treballat durant els cinc anys que ha trigat la redacció del POUM per aconseguir que «contingui tres objectius bàsics: «una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada». Va aprofitar la seva intervenció per fer oposició reclamant el desdoblament de la C-55 «com a mínim en els trams de més trànsit»; per reclamar una reducció del trajecte amb tren; per celebrar que el Carrefour no pugui créixer en alçada i lamentar que «no hem pogut evitar, en canvi, que el polígon dels Dolors pugui acabar sent un nou macro-centre comercial», i per expressar, ja en la segona ronda d´intervencions, el desacord amb l´edifici que hi ha previst a la plaça de la Bonavista, a tocar de la rotonda que s´ha de començar a construir aquest any.

Garcia també va posar èmfasi en el fet que el POUM no sigui de ningú «i, per tant, podem fer possible que sigui de tots i totes». En la tercera ronda d´intervencions el va rellevar Felip González, que va insistir que l´aprovació d´ahir tot just era el començament del camí que haurà de fer el nou pla general.

▶Gemma Tomàs: la regidora de la CUP va argumentar el canvi del seu vot a favor en l´aprovació del pla d´avanç i la inicial a l´abstenció en la d´ahir dient que el pla actual és millor, però diferent i que les diferències que hi ha l´acosten a ERC i el PSC i l´allunyen de la CUP. Com a exemple que és un pla que ha canviat va citar que el mateix Ramon Bacardit, el regidor de Convergència que el va impulsar, havia dit que era «menys ambiciós». Com a resposta, en el seu torn de rèplica Aloy va esmentar un tuit de feia poc en què Bacardit els felicitava per l´aprovació del pla.

Una de les obeccions en què va insistir més Tomàs va ser en el fet que no s´hagi lligat la creació d´un eix interurbà amb les poblacions de l´entorn a partir de la carretera de Vic i de Cardona amb el pla especial d´infraestructures que ha de servir per concretar la millora de FGC amb la trama urbana, una vegada desestimats els plans inicials: el trasllat de l´estació Manresa Baixador i el de Manresa Alta, junt amb l´estació d´autobusos. Tomàs també va criticar la poca perspectiva feminista del POUM. Com que hi va insistir, finalment Aloy li va demanar que posés cinc exemples de millores que hi introduïria per canviar-ho. Ella no les va donar.

▶Jordi Serracanta: com la resta de regidors que van intervenir, el que va ser regidor d´urbanisme entre Ramon Bacardit i l´actual, també va voler agrair la feina feta a totes les parts implicades des del primer dia en la redacció del POUM, les que s´hi han afegit i les que n´han marxat pel canvi de mandat.

Va defensar que «el POUM no ha canviat. Ha canviat la CUP» i va parlar d´un document pensat per aconseguir una ciutat compacta, amb uns creixements raonables, «un POUM de sentit comú» que, citant el regidor de la CUP en l´anterior mandat, Adam Majó, actual comissari del Centre Històric, que va seguir el ple d´ahir, faci «un millor ús de la ciutat construïda».

A partir de la segona ronda, les exposicions van rebaixar el to tècnic i van introduir aspectes més polítics. Garcia fins i tot va fer un exercici de ciència ficció imaginant els reptes amb què es trobarà la ciutat del futur. En la tercera ronda, Aloy va aprofitar per respondre al PSC sobre el seu desacord amb l´edifici de la futura rotonda de la Bonavista. Va recordar que la ciutat ja s´hi ha gastat 5 milions d´euros en adquisicions de sòl, se´n gastarà 2,3 en la urbanització i que encara n´hi ha un altre per adquirir i enderrocar les dues finques que hi queden. Una despesa que s´ha de compensar d´alguna manera, va insinuar.

Feta la votació a mà alçada, va ser el torn de l´alcalde Junyent. Ell tampoc no es va deixar els agraïments i va recuperar un argument que ja va sonar al llarg de la nit: el fet que en la redacció del POUM «ha primat el sentit de ciutat» i, per contra «les sensibilitats polítiques han quedat diluïdes». Va desitjar que serveixi per fer una Manresa millor per a la ciutadania, que respecti l´entorn natural i que l´ajudi a exercir el seu rol de capital amb la comarca i amb la Catalunya central. Després del darrer aplaudiment, l´equip tècnic del POUM, present al ple extraordinari, devia fer una respiració profunda prou satisfet.