Martina, una nena de 9 anys, de Manresa, va morir aquest divendres a les 4 de la matinada per una sèpsia, una infecció a la sang causada pel bacteri meningococ, el mateix que provoca malalties com la meningitis. La nena va ser atesa al servei d'Urgències de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa a les 2 de la matinada, però davant la gravetat del seu quadre clínic la van traslladar al Parc Taulí de Sabadell. La mort sobtada ha consternat i ha generat preocupació a Manresa, sobretot entre l'equip docent i les famílies de l'escola Joviat, el centre on estudiava.

La família de la Martina, sotmesa a una profunda commoció, acomiadarà la petita amb un acte estrictament íntim amb la família més immediata, i no celebrarà funeral.

El departament de Salut va donar a conèixer la mort de la nena ahir al migdia en un comunicat, en què explicava que Martina havia tingut els primers símptomes dijous al migdia, i també indicava que s'havia administrat profilaxi antibiòtica als familiars propers. La nena era filla única. Tot i que tot sembla indicar que el meningococ és el bacteri causant de la infecció, el departament de Salut està estudiant el cas per determinar-ho amb exactitud.

Quan el departament de Salut va conèixer el cas de la mort de la nena, va activar el protocol previst per aquests casos i dos epidemiòlegs de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de la Catalunya Central es van desplaçar al centre on estudiava la nena per reunir-se amb els pares dels alumnes i subministrar-los un antibiòtic perquè els nens iniciessin un tractament de 48 hores amb l'objectiu de garantir la màxima prevenció. En la reunió, que també va participar el cap de l'àrea de maternoinfantil d'Althaia, Santiago Nevot, els especialistes van deixar clar que el risc d'infecció és molt baix. Una setantena de nens rebran el tractament, els tres grups de 4t de Primària i companys d'activitats extraescolars de la nena.

És la segona mort que té lloc en dues setmanes a Catalunya per una sèpsia, però el departament de Salut deixa clar que els dos casos són aïllats i no tenen res a veure l'un amb l'altre. El dia 19 de març va morir a l'hospital Josep Trueta un menor de 3 anys també per una malaltia meningocòcica, mentre que el dia 23 de febrer, en el mateix centre sanitari, va ser atès un altre nen de 12 anys amb meningitis.

«Abans de la reunió amb els pares, tutors i professors hem explicat la notícia als nens. Tots estem molt dolguts. Dijous la Martina va venir a l'escola i es trobava bé. Tot ha anat molt ràpid i costa d'assumir-ho», explicava ahir a Regió7 el director de l'escola Joviat, Josep Codina. En la reunió d'ahir, els pares, també afectats per aquesta mort sobtada, van insistir en preguntar als especialistes sobre com es podia haver infectat la nena i sobre el risc de contagi. «Va ser una trobada molt necessària per tranquil·litzar tothom perquè es va deixar clar que el risc de desenvolupar la malaltia és molt baix», afirmava.

A les farmàcies de Manresa van percebre la preocupació ciutadana per aquest cas ahir a la tarda, ja que nombroses famílies s'hi apropaven per poder adquirir la vacuna contra el bacteri. Vacuna que només venen a les persones que l'han sol·licitada prèviament perquè la farmacèutica que la comercialitza no pot atendre la demanda que hi ha a l'estat espanyol des que se'n va començar a comercialitzar a les farmàcies.

Comiat íntim

Aquests dissabte, a les 7 de la tarda, l´escola Joviat, on anava la Martina, munta una reunió de les famílies més pròximes a la nena amb un membre de l´equip de suport en el dol de Manresa, Carles Perarnau, amb la voluntat de donar un cop de mà en aquest moment difícil, molt complicat també per als nens i nenes que han vist marxar de cop i volta una companya d´escola. Aquesta reunió no és un acte públic de condol o de comiat obert. Tot i que aquest divendres s'ha difós aquesta idea, en realitat és una reunió pensada per a l´entorn escolar de la nena.

La Joviat ha suspès tots els partits dels equips de bàsquet femení de l´escola, en un dels quals jugava la Martina. L´escola La Salle ha decidit anunciar que els seus equips femenins lluiran un crespó negre i que, en els que es juguin al seu pavelló, es guardarà un minut de silenci.

La commoció és àmpliament sentida a Manresa a mesura que ha transcendit la noticia, avançada per Regió7.cat.