L’Ajuntament de Manresa invertirà l’any que ve 200.000 euros per millorar la il·luminació del Centre Històric. Concretament, s’intervindrà en 14 espais: a la plaça Gispert, el carrer del Carme i la plaça del Carme, el Cap del Rec, el Born, el carrer Nou, la Plana de l’Om, el Sant Miquel, la plaça Major, la Baixada del Pòpul, el carrer Urgell, la plaça Anselm Clavé, el Casanova i el Sant Francesc.

Aquests espais deixaran de tenir llum groga produïda per vapor de sodi, i les lluminàries antigues seran substituïdes per altres amb leds de llum blanca.

Els 14 carrers del nucliu antic en els quals s’intervindrà l’any que ve formen part del total de 84 espais de la ciutat en què s’ha previst canviar la il·luminació durant els propers anys. El ple municipal del mes de febrer va aprovar una inversió de 2,15 milions d’euros del 2018 al 2022 per millorar l’enllumenat de 10 sectors de la ciutat.

Es tracta d’una operació important que alterarà el paisatge urbà nocturn de la ciutat. S’intervindria en sectors com Francesc Macià, Sardana, Sant Maurici, Era Firmat, Bellavista, carretera d’Igualada, Guifré el Pilós, Llibertat, Onze de Setembre, Font del Gat i Guillem Catà.

En la junta de govern celebrada abans del ple, l’equip de govern ja havia aprovat inicialment el projecte de modificació de l’enllumenat públic per canviar a tecnologia led en diferents carrers del Centre Històric amb un pressupost de 200.000 euros, que sumats als 2,15 milions arriben a un total de 2,35 milions.

Estudi lumínic

Un mapa luxomètric elaborat per l’Ajuntament que jerarquitza, carrer per carrer, el nivell d’il·luminació nocturna en una forquilla que va entre els 5 luxs o menys i els 35 luxs o més mostra que el Centre Històric està més il·luminat que la resta de Manresa.

La il·luminació més potent es concentra al nucli antic i les artèries principals del centre de la ciutat. A l’entorn del rovell de l’ou en sentit ampli hi ha abundància d’il·luminació que varia entre 5 i 25 luxs. Per fer-nos-en una idea, 3 luxs serien el límit obscur del crepuscle un dia amb el cel sense núvols. 50 luxs és una il·luminació estàndard a la sala de l’habitatge familiar. 100 luxs són els que té un passadís en una zona de pas.

El mapa de valors luxomètrics detalla una quinzena de punts de la ciutat que són els que tenen una il·luminació pública més minsa. Entre ells hi ha el parc de Sant Ignasi i el tram final de la pujada al parc del Castell (Puigterrà).

També estan poc il·luminats el tram no urbanitzat del carrer de l’Arquitecte Montagut, un espai pròxim a la Fàbrica Vermella del sector de Sant Pau i, per allà a prop, un tram de la carretera de Manresa a Abrera; part de l’entorn de la plaça d’en Lluís Isern de Cal Gravat i l’enllaç d’aquest barri amb el polígon industrial de Bufalvent; un petit espai a la Balconada pròxim al passeig de Sant Jordi; el passatge de la Trieta al barri de la Sagrada Família; el carrer de la Sèquia entre la carretera de Vic i el passeig de Pere III, un espai interior del Xup, part de l’accés a la barriada de Sol i Aire; la part de darrere del cementiri municipal, part del vial que hi ha anant cap a la barriada de Miralpeix i espais del polígon industrial dels Dolors.