A la revocació, fins ara, de 2 milions d'euros en subvencions a l'Ajuntament de Manresa per a l'edifici Impuls del parc tecnològic cal afegir-hi ara 375.000 euros més, que sumen un import de 2,3 milions d'euros d'ajuts retirats per la Generalitat i la Diputació, tal com ja va avançar aquest diari que succeiria el 4 de maig del 2016.

Les subvencions es retiren en considerar que la destinació final dels ajuts ha estat diferent dels objectius per als quals es van concedir. Això passa perquè els diners van ser atorgats per a la construcció d'un edifici concebut l'any 2002 per convertir-se en una instal·lació de referència en la captació i promoció de nous projectes innovadors, però, segons afirma l'equip de govern de CDC i ERC, «la crisi va fer impossible fer realitat aquests usos».

Per aquest motiu, es va decidir actuar perquè l'edifici no estigués buit i fer les actuacions oportunes per posar-lo en condicions de ser ocupat. Actualment, l'edifici Impuls acull les empreses UVE Solutions i Deporvillage, a banda de la direcció territorial Catalunya de Caixabank.

Fa cinc mesos, el govern municipal va comunicar que la Generalitat retirava una subvenció de 750.000 euros (vegeu Regió7 del 26 d'octubre) que s'afegien als 1,2 milions ja revocats. Ara, 375.000 euros més segueixen el mateix camí i fan créixer el revés que entre la Generalitat i la Diputació han donat a l'Ajuntament de Manresa fins als 2,3 milions d'euros.

Les administracions superiors han retirat les subvencions pel fet que l'Ajuntament, quan ha hagut de triar entre mantenir uns criteris restrictius i tenir l'edifici gairebé buit o ampliar el marge de les empreses que s'hi podien establir perquè hi hagués activitat, s'ha decantat per la darrera opció.

L'Ajuntament ha concretat que dels 375.000 euros de la subvenció Feder que la Diputació havia d'aportar a l'última fase de l'edifici Impuls (abans conegut com edifici Espai Motor) només s'han gastat 120.836 euros. Per tant, s'ha de reintegrar la totalitat de la subvenció que es va rebre, però només caldrà buscar fons per cobrir aquesta quantitat, que representa al voltant del 30% del total concedit. L'Ajuntament de Manresa té quinze dies per poder fer les al·legacions oportunes contra aquesta mesura.

Sobre la subvenció de 750.000 euros de la Generalitat revocada, l'Ajuntament en va gastar 241.672 euros. En aquest cas, un cop desestimades les al·legacions, l'Ajuntament ha presentat un requeriment previ.

Pel que fa a la subvenció revocada d'1,2 milions, constava d'un ajut de la Generalitat de 810.000 euros (dels quals es va fer una despesa de 752.000 euros) i d'un de la Diputació de 405.000 euros (dels quals se'n van gastar 376.000). En total 1,5 milions d'euros per retornar i 850.000 euros no utilitzats.