Aureli Sánchez i Luz Helena Bustos, de l'empresa Eternam Serveis Funeraris, l'única que s'ha presentat al concurs per a la construcció d'un crematori a Sant Fruitós, han assegurat que el primer lloc on van intentar implantar una incineradora de cadàvers va ser a Manresa, però «per culpa de la nul·la resposta de l'Ajuntament a la nostra proposta vam anar a buscar un altre lloc als voltants».

Aureli Sánchez ha assegurat que, el maig del 2014, Eternam va proposar a l'Ajuntament de Manresa instal·lar un crematori a l'antiga fàbrica dels Polvorers i la proposta va ser «ignorada. L'empresa és de Manresa i va intentar fer un crematori a Manresa abans que a Sant Fruitós».

En comptes d'això, els amos de l'antiga fàbrica la van cedir a la Fundació Ibn Battuta, de la qual formen part, per transformar-la en un espai social i cultural.

Aureli Sánchez i Luz Helena Bustos han explicat que van mantenir reunions amb els representants de la família Palou, propietària de l'antiga fàbrica dels Polvorers, situada a l'antiga carretera de Barcelona.

Es va elaborar un avantprojecte i es va consultar a l'Ajuntament de Manresa la possibilitat de poder instal·lar un tanatori amb crematori. La reunió amb l'Ajuntament va tenir lloc el maig del 2014 i «no va ser una consulta puntual sobre la viabilitat d'una idea, sinó que es va presentar un dossier» i es va informar el govern municipal de l'acord de compravenda que s'estava lligant amb la propietat i que «Eternam assumiria la responsabilitat d'executar en una primera fase els treballs de rehabilitació urgent que l'Ajuntament detallava en l'expedient obert; així com en una segona fase, la rehabilitació de la teulada enfonsada i l'entorn».

Segons Sánchez i Bustos, es va informar l'Ajuntament que en el moment de la signatura de la compravenda, «Eternam dipositaria un aval bancari de 80.000 euros per garantir que s'executarien les exigències de l'Ajuntament detallades en l'expedient de protecció de la legalitat, incoat en data del juliol del 2013».

A causa dels elevats costos d'urbanització del sector, Eternam va demanar que s'introduïssin modificacions per segregar els Polvorers del conjunt del polígon d'actuació. L'empresa destaca que el seu projecte cobria el dèficit a Manresa i comarca de servei de cremació; solucionava la degradació de la fàbrica dels Polvorers i es proposava la creació d'un centre de natura.