Introduir la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la ciutat, des dels equipaments, a urbanisme o també en l'econòmic. Aquest és l'objectiu del II Pla d'Igualtat de Gènere que ha elaborat l'Ajuntament de Manresa i que es debatrà al pròxim ple del mes de juny per a la seva aprovació.

Aquest dimecres al capvespre es va presentar en una sessió oberta a la ciutadania que s'ha fet al Casino. És fruit d'un treball que s'ha dut a terme des del maig del 2016 amb aportacions ciutadanes, segons la regidora de la Dona, Cristina Cruz. Durant tot aquest temps s'han fet enquestes, trobades amb col·lectius implicats en aquest àmbit i una diagnosi per elaborar el pla.

El document té per objectiu assolir un escenari de futur on dones i homes puguin desenvolupar lliurement les seves capacitats personals i socials sense limitacions imposades pels rols tradicionals atribuïts a cada sexe.

El pla incorpora totes les àrees del consistori per tal d'introduir el principi d'igualtat en totes les actuacions municipals. Preveu que se'n faci un seguiment i una avaluació per mesurar l'impacte o els efectes del mateix en les condicions de vida de la ciutadania a la què s'adreça i, especialment, en la millora de la situació de les dones.

Una de les accions que contempla és que en el nomenclator municipal hi figurin els dos cognoms, quan habitualmernt només apareix el del pare, com a reconeixement a les dones. També la memòria històrica en femení partint de la base que les dones són un col·lectiu oblidat històricament.

El Pla d'Igualtat de Gènere 2017-2020 preveu sis línies estratègiques:

  • Compromís amb la igualtat. Dret fonamental com a valor central de l’acció municipal.
  • Acció contra la violència masclista, per tal de disminuir l’impacte i avançar en la seva eradicació.
  • Drets i qualitat de vida. Promoció de condicions perquè tothom gaudeixi d’una vida digna.
  • Reformulació dels treballs i els temps. Per una redistribució equitativa entre homes i dones, tant en l’àmbit privat com públic.
  • Coeducació i transmissió de valors igualitaris, com a forma de superar les relacions de poder que supediten un sexe a l’altre.
  • Reconeixement, lideratge i participació de les dones, per tal de treballar per una democràcia equitativa i participativa.

Un cop s'acabi de consensuar i validar per totes les parts implicades, se sotmetrà a l'aprovació del ple el juny vinent.