L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va donar ahir el cop de mall simbòlic de posadaa en marxa de les obres de la nova plaça de la Bonavista, un projecte que la ciutat cobeja des de fa un segle.

La plaça de la Bonavista és un projecte des del 1932, que tots els planejaments urbanístics posteriors han recollit, però ja era una aspiració abans.

Quan, primer l'alcalde Junyent i, després, el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, van fer servir el mall per obrir dos grans forats en un envà del número 102 de la carretera de Vic, el que s'escenificava era la quadratura del cercle de la plaça de la Bonavista. L'inici efectiu de la transformació d'un sector que a banda d'un segle de teorització ha requerit com a feina prèvia 5,2 milions d'euros d'inversió per aconseguir el sòl necessari a càrrec dels successius governs municipals durant les tres darreres dècades.

Per això, Junyent va voler recordar ahir que allò que ara s'executarà ja era una aspiració «dels nostres avantpassats», i va subratllar la feina feta tant per aquest Ajuntament com pels precedents.

El regidor d'Urbanisme va concretar que un cop han començat les reformes no s'aturaran fins que el conjunt de l'obra estigui enllestida. «No hi haurà interrupció», va anunciar.

Durant dos mesos es farà l'enderroc del número 102 de la car-retera de Vic i tot seguit, les obres d'urbanització. La rotonda i la reurbanització del primer tram de la carretera de Santpedor fins al carrer de Sant Antoni Maria Claret hauran d'estar fets abans d'acabar l'any.

El conjunt d'espais que configuraran la plaça, que disposarà de 3.000 metres quadrats de zona verda, tenen més temps de marge, fins al gener o el febrer.

Aloy va explicar que «en un mes adjudicarem la fase d'obres d'urbanització, que s'iniciaran tan bon punt estigui enderrocat l'edifici».

De moment, un carril afectat

La primera afectació al trànsit és un dels dos carrils de la carretera de Vic a l'alçada del número 102.

La resta d'afectacions es faran públiques quan hi hagi una empresa contractada per fer les obres d'urbanització (les d'enderroc les du a terme Serveis Integrals 360 Plus).

Sobre com serà la mobilitat al sector un cop acabades les obres, l'Ajuntament va dir que la donarà a conèixer en un acte públic el 25 d'abril, a les 7 de la tarda, a l'Aula Magna de l'institut Lluís de Peguera.

800 m3 de runa

Joaquim Estarlí, administrador de Serveis Integrals 360 Plus, va explicar que s'ha calculat que l'enderroc del número 102 de la car-retera de Vic generarà un volum d'uns 800 metres cúbics de runa.

El pressupost per al projecte d'urbanització és de 1.696.684 euros, dels quals 1.580.000 euros seran aportats a través de conveni amb la Diputació de Barcelona i 116.684,48 provenen de recursos propis de l'Ajuntament.

El projecte de la plaça de la Bonavista té un àmbit d'actuació de 10.598 m2, i no només inclou la nova rotonda que ha d'ordenar la circulació d'aquest important nus viari i la urbanització del primer tram de la carretera de Santpedor, sinó que inclou també la transformació de tot l'espai públic comprès entre el carrer Mossèn Jacint Verdaguer, la carretera de Vic i el carrer del Bisbe Comas. En aquest gran triangle s'eliminarà el sistema viari actual, i quedarà ordenat com una nova plaça amb 160 arbres (actualment n'hi ha 42, que es mantindran), per configurar un nou pulmó verd a la ciutat.