Justícia social és l'única recepta per fer front a la crisi cívica i ecològica que té el planeta i evitar el col·lapse natural de la Terra en nom del desenvolupament que pregonen els països occidentals.

Ho va dir a Manresa la germana missionera mèdica alemanya Birgit Weiler, que va ser a la capital del Bages convidada per Justícia i Pau, Càritas, l'associació Josep Maria Cunill i Solà, Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i el Consell de Solidaritat. Weiler és activista per la protecció del medi ambient, la cultura de la pau i els drets humans, i treballa amb comunitats indígenes de l'Amazònia peruana.

Ecologia integral

Va pronunciar la xerrada «Ecologia integral. Reconvertir-ho tot» davant un auditori que pràcticament omplia el Casino. Weiler va ser molt crítica amb el rumb de la societat, els efectes del canvi climàtic i la sobreexplotació de la natura. El planeta està sotmès a impactes que l'acosten al col·lapse, va assegurar. Per això cal generar una nova dimensió ecològica i social com pregona el papa Francesc a la seva encíclica «Laudatus Si». «No es pot separar la crisi social de l'ecològica», va dir, i cal administrar responsablement la Terra perquè és la casa de la vida de tots i de tothom.

Va opinar que les tecnologies més sofisticades només ajudaran a mitigar aquests danys, i que cal una resposta a un altre nivell, que seria espiritual, «en el seu sentit més ampli».

Qui pateix especialment les desigualtats i les ferides de la Terra són els pobles indígenes, va assegurar. Va posar com a exemple el fenomen del Niño que arrasa el Perú, i fa perillar «no només la biodiversitat dels indígenes, sinó que afecta el clima de tot el planeta. Si es danya l'Amazònia ho patirem tots». Per això, Weiler es va demanar si és sostenible «seguir un estil de vida que cada cop demana més recursos. Cal sentit de responsabilitat, solidaritat i justícia», va sentenciar.

El món indígena

En opinió de Weiler, els qui més pateixen, els indígenes i els pobles del sud, són en canvi els qui podrien aportar la solució a aquesta crisi socioambiental per les seves profundes conviccions humanes i el seu respecte a la Terra, a la qual no demanen més del que pot oferir. Per a ells, l'actual situació no és desenvolupament.

Birgit Weiler és doctora en Teologia, ha treballat en barris marginals de Veneçuela i el Perú i és professora a la Universitat Antonio Ruiz de Montoya, al Perú.

La presentació de la xerrada va anar a càrrec de l'activista social Fina Farrés, que va explicar que l'acte formava part de la presentació de l'Agenda Llatinoamericana i de la campanya «Si cuides el planeta combats la pobresa».