El departament de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa ha dut a terme una actuació per disminuir la presència de rates en alguns punts de la ciutat, ja que s'havia constatat que durant el darrer semestre del 2016 els avisos en diversos indrets havien augmentat considerablement.

Segons el govern municipal, l'actuació ha servit per reduir «considerablement» el nombre d'incidències. Així, durant el primer trimestre de l'any s'han rebut un total de 36 avisos, dels quals 28 han estat per rates. Durant el mateix període de l'any passat se'n van rebre 50, dels quals 45 van ser per presència de rates.

El pla de xoc va iniciar-se durant la setmana del 12 al 18 de desembre del 2016. Primer, es va fer una inspecció dels carrers conflictius i, posteriorment, es van instal·lar 25 punts de control.

La segona fase es va executar durant la setmana del 2 al 8 de gener del 2017 i va consistir a revisar tots els punts, valorar l'activitat que s'havia produït i repetir l'aplicació en cas de necessitat. En 11 dels punts de control, el consum havia estat molt alt, motiu pel qual es va repetir l'actuació. A la resta, per contra, no s'hi va detectar activitat.

La tercera i última fase es va fer la setmana del 23 al 29 de gener, i es va tornar a fer una revisió dels punts de control. En aquest cas, els resultats van ser molt positius, ja que tan sols en tres dels punts hi havia hagut consum i havia estat entre mitjà i alt. La resta es va mantenir sense activitat.

Els més problemàtics

De tots els punts tractats, els més resistents han estat la plaça Major i els carrers de Sant Andreu, Sant Miquel i Cantarell.

Els altres punts que els seguien van ser la plaça dels Drets i els car-rers de Reparadores, Sobrerroca, Aiguader i Sant Salvador

En tots s'ha continuat intervenint de forma periòdica «fins a regularitzar la situació».

Control integral de plagues

Des del departament de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa es porta a terme la vigilància i control de plagues (rosegadors, insectes, paneroles, etc.) a la via pública i xarxa de clavegueram amb una metodologia basada en el control integrat.

El programa inclou l'atenció de totes les incidències ciutadanes que arriben al servei amb la inspecció de la zona i actuació en cas que es valori necessari.