La Clínica Sant Josep de Manresa ha estat reconegut amb el «nivell or» de la Xarxa Internacional d’Hospitals Sense Fum (ENSH-Global. Es tracta de la màxima distinció atorgada a nivell internacional als centres sanitaris que porten a terme accions de control del tabaquisme.

La clínica de la Fundació Althaia ha rebut el reconeixement juntament amb l’Hospital de Campdevànol, l’Hospital Universitari de Traumatologia i rehabilitació de la Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari de Vic. L’ICO l’Hospitalet l’ha renovat. També s’ha lliurat l’acreditació a cinc centres de Taiwan, un d’alemany i dos australians.

El lliurament es va fer durant la 25a Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut que s'ha celebrat recentment a Viena. Una vintena d’hospitals d’arreu del món compten amb l’Or internacional.

Per assolir el «nivell or», els hospitals han d’acreditar la implantació de polítiques de control del tabaquisme, que són avaluades per un jurat internacional. Es tenen en compte temes com:

  • L’oferta de formació en deshabituació tabàtica a tots els professionals de la salut de l’hospital.
  • L’oferta d’assessorament i ajuda per deixar el tabac tant a pacients com a professionals
  • El compliment total de la política de recinte sense tabac, en espais interiors i exteriors, que protegeixin tant a professionals com a pacients del fum ambiental.

A Catalunya hi ha 81 hospitals que formen part de la Xarxa d’Hospitals Sense Fum, que es va crear el 1999 i que és d’adscripció voluntària.